Главна / Вести / Косово и Метохија / Председник: Резолуција Приштине део зачараног круга лудила

Председник: Резолуција Приштине део зачараног круга лудила

Председник Александар Вучић поручио је данас да је усвајање резолуције у Приштини о наводном геноциду Србије на Косову и Метохији део “зачараног круга лудила” из којег нема излаза и оценио да они који стално воде политику говорећи да су жртве не размишљају о будућности.

Вучић је одговарајући на питања новинара рекао да је такво понашање, по којем је свима Србија за све крива, постало модел у региону, који би, наводи, требало да сарађује и јединствено наступи према Европи.

“Уместо да смо се поставили као блок према Европи и сви заједно тражили већа права, успоставили систем у којем немамо границе за робу, услуге, да размењујемо знање и јединствено наступамо према Европи, ми смо успели да доведемо до тога да се посвађамо међусобно, да ослабимо себе, будемо нико и ништа…”, рекао је Вучић.

Додао је да се државе у региону празне, будући да људи одлазе из њих.

Председник је оценио и да је то што раде Албанци зачарани круг лудила из којег нема излаза.

Наводи да је Рамуш Харадинај стекао популарност на мржњи према Србији и увођењу такси, а да сада Хашим Тачи прети хапшењем и малтретирањем Срба, како би показао да је већи Албанац од Харадинаја и да би вратио део своје популарности.

“Тиме ће да страдају Срби и да страда будућност разговора”, истакао је Вучић.

Он је навео да неће одговарати псовкама, мада би то многи волели да чују од њега.

“Некад дође такво време и када таква времена дођу, онда се мало стишате и правите блесави и то је то… Нећу да одговарам псовкама, иако би то многи волели, не зато што не смем… Када дође тренутак, а не дај Боже да дође, видећете како ће ко да штити свој народ”, рекао је Вучић.

Он је оценио да они који стално воде политику на причи да су жртве не виде и не размишљају о будућности, већ само о томе како да намире дугове из прошлости.

“Ту нема напретка и ја нећу да дозволим да се Србија у то претвори, већ желим да буде градилиште, за људе који ће да размишљају о будућности, новим технологијама, развоју и знању јер само тако имамо шансе да опстанемо. То је једини пут у будућност”, истакао је Вучић.

У Скупштини о томе шта је стварност на Косову и Метохији

Вучић је рекао да ће у обраћању посланицима у Народној скупштини, 27. маја, поднети комплетан извештај, али да ће говорити и о стварности на Косову и Метохији.

Вучић је, на констатацију новинара да је најпре критикован што са питањем Косова не иде у Скупштину, а да је сада на мети критике што ће бити на седници посвећеној том питању 27. маја, одговара да је то тако у Србији.

“Замолио сам председницу Скупштине Мају Гојковић да види да ли постоји пословничка могућност да ме позове. Спреман сам да дођем и одговарам на питање. Нико није био толико у скупштини, борио се и побеђивао аргументима. Говорили су ‘што идеш на Сабор СПЦ, што не дођеш у скупштину’. Шта год да урадим просто не можеш да угодиш свима”, рекао је он новинарима.

Вучић је казао да му је важно да изнесе све, јер има много неистина, и много оних који се праве блесави, пре свега на политичкој сцени.

Према његовим речима, најлакше је бити неодговоран и сваљивати кривицу на друге.

Због тога, нагласио је, нисмо 70 година имали аутопут до Чачка и јужно од Лесковца.

Постојали су људи који су се плашили своје сенке и реакције јавности, наводи он, и додаје он са тим нема проблем.

“Не знам још у којој форми ћу говорити. Поднећу комплетан извештај, али и говорити о стварности на КиМ”, објаснио је он.

Додао је и да ће “с радошћу” одговарати на свако питање и лако победити аргументима.

То, каже, не значи да сви морају да прихвате те аргументе, али је битно да се чују.

“За мене је важно да говорим истину и укажем какво је реално стање на КиМ, да никада не предамо оно што имамо под својом контролом, да штитимо наше националне и државне интересе, али и да гледамо у будућност, да наша деца не одлазе из земље, и да не ратујемо користећи туђу децу”, нагласио је Вучић.

Подсетио је да Косово није прогласило независност јуче, нити 2014, већ 2008. године, а да је реакција тадашњих власти била никаква, а да су им питањем пред Међународним судом правде јос дали легитимитет.

 

Check Also

Пантовић: Чекамо да се огласи Специјални суд за злочине припадника бивше ОВК

Пакет са материјалима за које се сумња да су из Специјалног суда,  достављен је Организацији …