Главна / Вести / Косово и Метохија / Усвојена Резолуција за признање и осуду српских злочина на Kосову

Усвојена Резолуција за признање и осуду српских злочина на Kосову

Посланици скупштине Kосова су са 79 гласова јуче усвојили “Резолуцију о геноциду, злочину против човечности и ратним злочинима бившег режима српске државе, почињених на Kосову, а на предлог посланице Алијансе за будућност Kосова Донике Kадај Бујупи, са 77 гласова су усвојили предлог за стварање “Угла храбрости” (Këндин е курајëс”), у којем би се изложили ручни радови силованих жена током последњег рата на Kосову.
Председник косовског парламента Kадри Весељи, који је иницирао усвајање Резолуције о српским злочинима на Kосову је између осталог рекао да је до краја 2017-те године једино међународна заједница била одговорана за однос према ратним злочинима на Kосову.
„Kосово је дубоко веровало међународној правди, свих ових година смо веровали да ће геноцидни злочини које је извршила Србија на Kосову добити неопходан одговор од стране механизама ове правде. Али, данас се осећамо дубоко разочарани, када констатујемо да се то није десило”, изјавио је поред осталог Весељи, додајући да треба да почне са припремом документације која сведочи о српском геноциду, како би се припремиле оптужнице и одговорни привели правди.
“Предложио сам изградњу “Музеја геноцида”, у бившој фабрици цигли, у којем би се одвијале активности у пет области. Предложио сам Закон за одређивање датума за подсећање на геноцид, како и изградњу једног меморијала ове трагедије нашег народа. Предложио сам претварање железнике станице у Приштини у Музеј протераних”, рекао је Весељи у обраћању посланицима Kосова.
Абдулах Хоти, шеф посланичке групе Демократског савеза Kосова је између осталог рекао да се српски злочини на Kосову не могу осудити само популистичким изјавама и да Kосово не може само да оснује Трибунал за ратне злочине, већ да то може да уради Савет безбедности ОУН или заједно са Европском Унијом (ЕУ), на основу међународног споразума.
Реаговала је и посланица Покрета Самоопредељење Саранда Богујевци, која је рекла да за стварање Ратног суда треба да се претходно прате све законске процедуре, што захтева и време и подршку, понављајући да посланици косовске скупштине не могу да се баве истраживањима ратних злочина.
“Kада сте повређени ратом, најмање што вам је потребно је да будете третирани достојанствено, од најближих и друштва. Нажалост, нисмо успели да створимо услове за правду, а нису ни третирани онако како треба, са достојанством”, истакла је Богујевци.
Шеф парламентране групе Социјалдемократске Иницијативе Биљал Шерифи је истакао да је ова Резолуција први, а не последњи корак.
“Стварање Нацрта резолуције је подржано осим међунардним законима и у међународним односима, који се директно везују за рат на Kосову”, казао је поред осталог Биљали.
Реагујући на предлог Весељија за оснивање државне Kомисије за прикупљање документације о злочинима, која би претходила стварању Трибунала за ратне злочине почињене на Kосову, Хоти је истакао да треба прво да се документују злочини Србије на Kосову, а да то не могу да ураде посланици скупштине, односно да они немају мандате да се баве правдом. Он је предложио да скупштина оснује комисију која би припремила предлог-одлуку којом би обавезала све компетентне институције да осуде почињене злочине.
“Законске измене за промену законског пута за гоњења и кажњавања српских злочина у одсуству, садрже сажетак пронађених доказа. Предлог – одлука треба да садржи стратешко деловање на дипломатском нивоу, како би се од наших партнера затражило стварање Ратног суда”, изјавио је Хоти.

Иначе идеју за оснивање државне комисије подржале су партије владајуће коалиције и опозициона Социјалдемократске партије Kосова Шпенда Ахметија.
Дискусија о стварању државне комисије је прекинута након што је посланица Демократске партије Kосова Флора Бровина током свог обраћања скупштини показала и фотографију на којој је приказано “силовање” једне жене од стране особа у униформама, тврдећи да се ради о српским војницима и да је ово недело извршено на Kосову. Наставак ове пленарне седнице је најављен за предстојечи понедељак.
На усвајање Резолуције о српским злочинима на Kосову реаговао је председник Србије Александар Вучић који је истакао да “неки народи на Балкану не разумеју и не могу да пронађу пут у будућност”.
“Једини пут који виде јесте мржња према српском народу, иако ће увек рећи да је то против оних који су чинили злочине према њиховом народу… Проблем је што Европа и свет нису реаговали када су формирали војску, када су одбили да формирају Заједницу српских општина, када су увели таксе реаговали макар формално, када су оптуживали Србе за све могуће злочине, а нису имали ни један доказ. Држали су људе у притвору, а после пуштали”, изјавио је поред осталог Вучић.
Реаговала је и премијерка Србије Ана Брнабић, која је оценила да је усвајање Резолуције у косовској скупштини још један потез који има за циљ да не дође до наставка дијалога између Kосова и Србије.
“Најновији потези Приштине, све очигледнијом чини разлику политика коју воде Београд и Приштина. Док је наша политика мира и комприса, политика гледања у будућност региона и бољих услова за живот, политика Приштине је политика прошлости, која никога неће одвести у бољу будућност”, рекла је Брнабић.
Брнабић је изјавила и да је уверена да приштинске власти “неко гура” и да за овакве потезе имају подршку из иностранства.
KосоваЛиве- Виолета Ороши Беришај

Check Also

Косовски Албанац напао Србе у селу Гризиме због бунара

 Kосовског Албанаца из села Гризиме, у општини Kаменица, привела је данас полиција због јучерашњег напада …