Главна / Некатегоризовано / Закључци састанка председника Републике Србије, г. Александра Вучића, са политичким представницима Срба са Косова и Метохије

Закључци састанка председника Републике Србије, г. Александра Вучића, са политичким представницима Срба са Косова и Метохије

У саопштењу Канцеларије за Ким наведени су сви закључци са данашњег састанка председника Србије Александра Вучића са српским представницима са Косова и Метохије.

 

  1. Учесници састанка са задовољством констатују да је на недавно одржаним локалним изборима у четири општине на северу АП КиМ „Српска листа“ остварила значајну победу, и на тај начин убедљиво демонстрирала снажно јединство српског народа и његову намеру да остане и опстане на територији АП КиМ уз свеприсутну помоћ и подршку свих институција Републике Србије. Овом победом је на миран, достојанствен и демократски начин упућена порука Приштини и међународној заједници да се на српски народ не може утицати политичком репресијом и економским притисцима.

 

  1. Констатовано је да резултат ових избора није бланко подршка никоме од изабраних политичких представника, већ је он пре свега порука о жељи српског народа на северу АП КиМ да се јединствено, и у нераскидивој вези са Републиком Србијом, бори за бољу и сигурнију будућност на простору на коме одувек живи. Стога је најважнија обавеза свих локалних институција да у наредном периоду унапреде свој рад, и да у сарадњи са Владом Републике Србије посвећено раде на побољшању животних услова свих наших грађана.

 

  1. Сви политички представници српског народа на територији АП КиМ, на сваком месту и у сваком тренутку, морају бити спремни да се свом снагом боре за интересе свог народа, а уколико политичке околности то намећу морају бити спремни и да напусте своје функције. Изабрани градоначелници на северу ће обављати своје дужности у пуном капацитету и у интересу грађана, уколико у наредном периоду не уследе нови политички, безбедносни и економски притисци који би њихово деловање са тих позиција учинили бесмисленим.

 

  1. Сви учесници састанка су сагласни да неће бити никаквих даљих директних или посредних разговора са представницима ПИС у Приштини о нормализацији односа Београда и Приштине све до доношења одлуке о укидању нецивилизацијске таксе од 100% на производе из Републике Србије. До завршетка састанка који је, под покровитељством француског председника и немачке канцеларке, заказан за почетак јула у Паризу, Влада Републике Србије неће одговарати увођењем контрамера на неразумне и нецивилизацијске трговинске баријере, које су кршењем свих релевантних споразума наметнуте од стране ПИС у Приштини. Уколико до разговора у Паризу, или као њихов директан резултат, таксе од 100% на производе из Србије не буду укинуте, Република Србија ће поново размотрити сврсисходност увођења контрамера у новонасталим политичким и економским околностима.

 

  1. На састанку је наглашена опредељеност државног руководства и свих политичких представника Срба са Косова и Метохије да се до компромисног решења за питање КиМ дође мирно и путем дијалога са политичким представницима албанског народа, али је поновљења и спремност Републике Србије да свим средствима заштити српски народ у случају покушаја насилног нарушавања његове безбедности и опстанка на територији АП КиМ. Изражена је и нада да ће међународне мисије одговорно спроводити свој мандат, како до остварења насилних сценарија никада не би дошло.

 

  1. Све српске институције и политички представници у наредном периоду морају на сваки могући начин помоћи реализацију пројеката из инвестиционог плана подршке за АПКиМ, који су иницирали председник Републике Србије и Канцеларија за КиМ. Ово сви морају да схвате као апсолутни приоритет, јер је ово први пут у неколико деценија да је Република Србија у могућности да у толиком обиму, кроз инвестиције у економски развој, у образовне и здравствене институције, и инфраструктуру,помогне нашем народу у АП КиМ.

 

  1. Политички представници Срба и руководиоци српских институција на Косову и Метохији, изразили су велику захвалност председнику Вучићу за напоре које улаже у заштити интереса српског народа и државе Србије, као и за све већу и несебичну помоћ Републике Србије без које српски народ на КиМ не би могао да опстане.

 

Check Also

Приштина показује нервозу од могућег наставка дијалога

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић каже да приштинска власт показује нервозу због могућег наставка …