Главна / Култура / Радмила Миљковић: Од сликања до декупажа

Радмила Миљковић: Од сликања до декупажа

Радмила Миљковић је по професији професор српског језика у Грађевинско-саобраћајној школи, међутим, поред свог редовног рада, она пише и песме, слика, а посвећена је и једној врсти примењене уметности, декупажу. Радмила је од најранијег детињства поседовала таленат за цртање, касније и сликање, међутим, пошто због стицаја околности није уписала Ликовну академију, она је наставила да слика за себе, али и за друге. Запажена је њена слика манастира Грачаница, слике мртве и живе природе, пејзажи и још много тога. Ипак, са њом смо у Јутру РТВ Грачаница говорили о декупажу и предметима које она улепшава овом техником. Кутије за накит или неке друге ситне предмете, ситни украсни предмети за домаћинство или украшавање ентеријера, кутије за тамјан, рамови за слике и огледала, само су неки од предмета којима Радмила додаје уметничку ноту декупаж техником и они постају оригинали који се поклањају или украшавају нечији дом.

– У декупаж техници спој боја је јако важан. Ако немате осећај за боје онда та кутија рецимо не може да буде комплетна. Не може да буде лепа, складна. Сви предмети су уникатни. Чак и када неко затражи исти предмет какав је већ насликан, ја ипак додам нешто ново, нешто додам или одузмем и она опет постаје уникатна – каже Радмила Миљковић за Јутро РТВ Грачаница.

Оно што је приметно на неким од њених радова су ретро детаљи.

– Враћамо се на неки начин и са оваквим предметима тим неким старијим временима. Нека претходна времена пружала су нам нешто чега данас нема – каже Радмила.

Занимљив је податак да Радмила на својим предметима ставља и лик Симониде. Краљице која се не налази међу светитељкама, па самим тим ни на иконама, али људи желе да је имају у свом дому.

Опширнији разговор са Радмилом Миљковић можете погледати на видео снимку испод овог текста.

Check Also

Протојереј-ставрофор др Милош Весин одржао предавање у Дому културе у Грачаници

Дом културе „Грачаница“ организовао је синоћ трибину „Koсово извор српске православне радости и снаге“, на …