Главна / Вести / Косово и Метохија / Ђурић: Вучић искрено и истинито о КиМ, без калкулација

Ђурић: Вучић искрено и истинито о КиМ, без калкулација

Коначно је неко рекао потпуно искрено и истинито све о Косову и Метохиј и то без икаквих калкулација, политикантске рачунице, без увлачења теме КиМ у блато дневне политике као што то чине неки политичари у Србији, рекао је данас директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић поводом обраћања председника Србије Александра Вучића у Скупштини.

“Говорио је о генези проблема са којим се суочавамо али исто тако, потпуно искрено и отворено говорио је и о одговности дела српског политичког естаблишмента који је деценијама гурао главу у песак по питању КиМ”, рекао је Ђурић за ТВ Пинк након Вучићевог обраћања.

Подсетио је да је председник изнео детаљан историјат целог сукоба, још од 15. када су Срби чинили убедљиву већину до 19. века када смо почели да губимо ту апсолутну већину и када су Албанци први пут забележили релативну већину на КиМ.

Истовремено, видели смо и вољу и енергију, одлучност са којим је у претходних неколико година Србија настојала да немогућу позицију по питању КиМ поправи, да убеди чак и оне државе које су признале независност Косова, да придобије нове, да смо спречили чланство Косова у велики број међунродних организација, да нашем народу на КиМ омогућимо боље услове, рекао је Ђурић.

Могле су да се чују и конкретне бројке о улагањима у српске средине на КиМ, о обнови српских светиња.

“Нико досад није у скупштини на овако детаљан начин поднео извештај о томе како се преговарало, колико рунди разговора је било, шта су биле теме разговора. У свеобуихватном излагање које је трајало дуже од два и по сата могли смо да чујемо све те детаље и мислим да је то значајан квалитативни искорак напред”, рекао је Ђурић подсетивиши да пре пет година када је преузео одговорност канцеларије за КиМ ниједан папир ни ижвештај није затекао.

Додао је и да су на галерији Скупштине седели представници Срба са КиМ, директори најважнијих здравствених институција, руководиоци…

“Знам да су и њима и нашим сународницима срца била пуна кад су могли да чују да је држава Србија ту уз њих, али не само материјалним него и свим другим средствима, и ако било ко угрози њихову безбедност да може да рачуна на то да читава држава српремна да их заштити и да осигура њихове животе и да се то чуло са места који је у политичком смислу највиши легитмно изабрани ауторитет у Србији”, нагласио је Ђурић.

Поменуо је да су и на галерији били и дипломатско конзуларни представници који су добили различите аплаузе.

“Могли смо да чујемо и о делу политичара у Србији који користе тему КиМ за блато дневне политике желећи да на тој теми стекну јефтине политичке поене, који се крију иза тобожњих прича попут ове Ђиласове и Јеремићеве тајкунске декларације о помирењу”, рекао је Ђурић.

Та декларација, како је додао, није ништа друго него покриће одустајања од било какве борбе за територијални интегритети и суверенитет Србије на КиМ јер се тобоже говори само о људским правима Срба, а не о територији Србије.

“И тако су нам исто причали и 1999. и 2000. да је Косово демократско питање, тако сад покушавају да нам продају рог за свећу”, закључио је Ђурић.

Извор: ТАНЈУГ

Check Also

Вучић о КиМ: Да извучемо највише, вратимо нешто што су неки изгубили

Веома је компликована и тешка ситуација за Србију по питању Косова и Метохије, а они …