Главна / Вести / Косово и Метохија / Вучић: Косовски специјалци ухапсили 23 Срба и Бошњака, народ узнемирен
SKUPSTINA KIM VUCIC

Вучић: Косовски специјалци ухапсили 23 Срба и Бошњака, народ узнемирен

 

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да су у акцији специјалне јединице ЊСО, бивше Росу и ФИТ, ухапшене 23 особе српске и бошњачке националности на северу КиМ, махом припадника косовске полиције, да је реч о покушају потпуне криминализације нашег народа, који је, истакао је, узнемиренији него икад.

Вучић је у Скупштини Србије рекао да су до сада на територију севера КиМ специјалне јединице упале са 73 углавном оклопна возила, док више од 50 возила чека у јужној Митровици, 15 на територији општине Србица, док је осам већ упућено преко брда на територију општине Зубин Поток.

“До сада је ухапшено 23 лица српске и бошњачке националности, на територији три општине Косовска Митровица, Лепосавић и Зубин Поток”, рекао је Вучић.

Он је подсетио да је Београд имао сазнања да ће се то догодити и да је домаћој и међународној јавности и представницима ЕУ још 17. маја ове године предочено да Албанци припремају хапшење више десетина лица на северу КиМ под изговором борбе против организованог криминала и корупције, што ће изазвати велику узнемиреност и страх код Срба.

Вучић је рекао да је и даље веома тешко стање у Зубином Потоку где се ненаоружани Срби супротстављају припадницима албанских екстремистичких група одевених у униформе.

“Најпре је до сукоба дошло у месту Вараге и у клисури су пробили три барикаде албански специјалци. Срби нису располагали никаквим оружјем и имамо доказе и снимке да Албанци пуцају бојевом муницијом изнад глава Срба, који су викали и покушавали вербално да се супротставе јединицама ФИТ, Росу и ЊСО”.

Како је рекао, у току је премлаћивање Срба код техничке школе у Зубином Потоку и упади у куће, а када не пронађу никог – онда све ломе.

“На најбахатији начин показују колико су велики и снажни и моћни. До сада нема погинулих, Албнаци ће за повређене од каменице рећи да су рањени, У Косовској Митровици су пуцали на људе у једној од споредних улица јер су их младић Срби гађали каменицама”, додао је Вучић.

Извор: Танјуг

Check Also

Лајчак: Дијалог враћен на прави пут после 20 месеци

Специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак након видео-састанка са председником Србије …