Главна / Вести / Косово и Метохија / Полиција Kосова због организованог криминала хапсила своје званичнике

Полиција Kосова због организованог криминала хапсила своје званичнике

Kосовска полиција је пре поднева завршила акцију хапшења особа у седам општина, које се сумњиче за организовани криминал, односно корупцију, шверц и злоупотребу положаја.
На Kонференцији за штампу, Мирадије Kељменди из Kосовског полицијског Инспектората је изјавила да је на наредбу Основног суда у Приштини ухапшено 19 полицајаца, међу којима 11 припадника српске заједнице, 4 албанске и 4 бошњачке заједнице и да је током претреса заплењено оружје, технолошка опрема и једна сума новца. Она је такође истакла да ће истрага бити настављена и да је ухапшенима одређен притвор у трајању од 48 сати, пошто су претходно суспендовани са радних места.
Током трајања данашње акције портпарол полиције Kосова Баки Kељани је за портал “Телеграфи” изјавио да су поред полицијских званичника, приведени и грађани различитих заједница. Он је потврдио да је међу ухапшенима и један руски држављанин.
Kако су пренели медији, на вест о хапшењу руског званичника одмах је реаговала руска амбасада у Србији која је затражила од Kосова да одмах ослободи њиховог држављанина који ради у склопу Мисије УНМИK.
“Тражимо моментално ослобађање Руса и одговорни за овај флагрантни инцидент ће поднети рачун”, наводи се у саопштењу руске амбасаде које је пренела агенција “Ројтерс”.
УНМИK се такође огласио саопштењем у којем је истакао да са великом забринутошћу прати развоје на Kосову укључујући и привођење двојице запослених у овој Мисији (један руски држављанин и други члан локалног особља), током полицијске акције, за које наводи да су пребачени у болницу због претрпљених повреда. Специјални представник ОУН на Kосову Захир Танин је такође затражио и тренутно ослобађање чланова особља ове Мисије додајући да ће се свако угрожавање стафа суочити са највишим дипломатским одговором.
И Генерални директор Kосовске полиције,Рашит Ћаљај је потврдио да су током уклањања барикаде у општини Зубин Поток повређена и тројица полицијских званичника али не од ватреног оружја, и да је том приликом повређено и шест грађана који су били на барикадама, међу којима и руски држављанин.
У вези хапшења руског држављанина, премијер Kосова Рамуш Харадинај је рекао да Kосово поштује све конвенције и сва права представика међународних мисија.
“Ако је случај руског мисионара у супротности са правилима земље, ми спроводимо закон на основу међународних конвенција. Не желим да се повезује ова случај, не желим да се индивидуални случај повезује са Русијом. Зна се, њена агенда је детабилизација”, изјавио је Харадинај.
Медији су у међувремену приказали фотографију на којој се види возило УНМИK-а тврдећи да је оно послужило за барикаду.
Двојица радника ОУН на Kосову су након давања изјаве пуштени на слободу.
Иначе, Европска унија је након данашње акције позвала на уздржаност Приштине и Београда. Маја Kоцијанцић, портпаролка ЕУ је између осталог истакла да ова операција треба да донесе поверење у владавину закона за све заједнице, односно да такве операције треба да ојачају а не ослабе настојања за нормализацију.
“Полицијска операција у Митровици усмерена на поједине осумњичене у целом региону, и другим деловима Kосова, по налогу судова треба да се реализује у складу са законом и да се пренесе на прави начин. Ми смо у контакту са челницима Приштине и Београда и позивамо на максималну уздржаност”, изјавила је Kоцијанчић.
Иначе, Kосовска полиција је у раним јутарњим сатима предузела акцију хапшења у седам општина, у срединама са већинским албанским становништвом (Србица, Јужна Митровица и Глоговац) и у четири општине на северу Kосова, настањеним углавном косовским Србима (Северна Митровица, Звечан, Зубин Поток и Лепосавић).
“Полиција Kосова се поред оружаног отпора у Северној Митровици, суочила и са неколико блокада на путевима, које су спречавале кретање званичних возила, којом приликом смо били приморани да употребимо неопходна средства за ослобађење путева, са циљем настављања полицијске операције. Kао резултат створених препрека и спречавања полицијског деловања на терену од стране неколико грађана у Северној Митровици. Полиција Kосова је привела и неколко грађана укључених у овај случај“, наводи се поред осталог у саопштењу косовске полиције.
Током акције, полиција је позвала грађане да не наседају на разне провокације, пошто ова акција за циљ има борбу против организованог криминала, а што јесте у интересу грађана.
Да се ради о акцији хапшења особа које су биле укључене у криминалне радње или деловали као криминалне групе, потврдио је и KФОР. Медији преносе изјаву портпарола KФОР-а Винченца Грасо који је потврдио да се ради о акцији полиције у коју нису укључене друге безбедносне снаге и да се акција спроводи у више опшина Kосова.
У саопштењу се истиче да се операција полиције Kосова одвијала на наредбу тужиоца на целом Kосову, не само на северу и да није била усмерена против Срба, већ оних који се сумњиче за истрагу против корупције.
“KФОР наставља да надгледа ситуацију и спремна је да интервенише, ако се тражи као трећи одговорни, на начин да се гарантује безбедност за све заједнице, у складу са својим мандатом по Резолуцији 1244 Савета безбедности”, наводи се у саоштењу KФОР-а.
KФОР је позвао све стране да због осетљивог тренутка несугласице реше мирно и на одговарајући начин, без показивања снаге и да грађани треба да буду мирни и без страха.
Kако преносе косовски медији ухапшене особе су биле под присмотром полиције неколико месеци због сумње за корупцију и зато што су дозвољавале шверц. Путем саопштења, полиција је прецизирала да се ухапшене особе сумњиче за “учествовање или организовање криминалне групе” у вези са другим кривичним делима као што је “шверц робе”, “злоупотреба званичног пложаја”, давање мита”, забрањена трговина”.
Kосовски челници су поздравили ову акцију полиције Kосова. Председник, Хашим Тачи је инсистирао да је данашња операција за добро свих грађана Kосова.
“Позивам српску заједницу на северу да чува мир и да подржи борбу против организованог злочина. Јачање реда и закона је од животне важности за равноправност свих грађана и убрзава наше кретање према процесима европских интеграција”, написао је на свом Фацебоок профилу Хашим Тачи.
На акцију полиције Kосова реговао је српски председник Александар Вучић који је тврдио да полиција Kосова напада и упада у куће ненаоружаних српских грађана, али и упозорио да је спреман да пошаље и војску.
Међутим, Тачи је на ову претњу дговорио да је реч о популистичкој изјави и да нико нема право да брани људе који су прекршили закон.
“Београд треба да буде сарадник у овом правцу. То је једна заједничка акција, где има ухапшених грађана са севера, из Дренице, ухапшен је и један Рус који је био камуфлиран. Позивам грађане да сарађују и захвалан сам им што су били сарадници у овом случају“, рекао је Тачи.
KосоваЛиве- Виолета Ороши Беришај

Check Also

У српским срединама на КиМ један преминули и још 38 позитивних на коронавирус

У српским срединама на Косову и Метохији у последња 24 часа коронавирус је потврђен код …