Главна / Вести / Косово и Метохија / Вучић: Ситуација тежа него јуче,Кфор није статусно неутралан

Вучић: Ситуација тежа него јуче,Кфор није статусно неутралан

Председник Србије Александар Вучић истакао је да је данас ситуација за српски народ на Косову и Метохији много тежа него до јуче, а за Кфор је поручио да та војна мисија у покрајини нимало није статусно неутрална. 

Вучић је, упитан за изјаву портпарола Кфор-а да је највећа претња миру на КиМ реторика лидера и злоупотреба медија, као и да су “сви били унапред обавештени” о јучерашњој полицијској акцији, поручио Кфору да јавно изнесу податак – кога су то они обавестили. Кфор не говори истину, рекао је и објаснио:

„Ми смо добили обавештајне податке о томе око 15. маја, а ја сам 17. маја изашао у јавност са том информацијом и молбом да то не раде“, нагласио је он.

„Ево ту је и генерал Мојсиловић и министар одбране Александар Вулин па питајте њих какви су им контакти били и кога су о чему обавестили. Можда мисле ако су обавестили неког од тих ”1 од 5 милиона” или неког од владика, да су обавестили државне органе. Нас нису. Ово смо ми добили из обавестајних извора. Ми смо њих обавештавали од 17. маја, кад сам ја то јавно рекао”, додао је Вучић и рекао да је држава тражила да тако нешто никада не ураде.

Када су рекли да морају да то ураде јер је реч о корупцији и криминалу и да се Београд меша у поштовање закона, онда су људи из Канцеларије за Косово и Метохију тражили да то не раде, да пошаљу позив, а не да упадају јединицама на север КиМ, објаснио је Вучић.

Важно је, истиче он, видети кога су они пре 17. маја обавестили.

“Шта имате ви да ме обавештавате кад сам ја обавестио целу јавност 17. маја. Кога сте ви пре 17. маја обавестили? Тад сам ја изашао, из наших обавештајних података, да обавестим целокупну јавност. Молили смо их до прекјуче да не иду са том акцијом, сваки дан – НАТО, Кфор, њихову администрацију, све могуће”, додао је он.

То је, каже, радила канцеларија за КиМ, не он лично.

Што се тиче реторике о којој говори Кфор, Вучић је истакао да они нису нинимало статусно неутрални, као и да се реториком и триковима они баве.

„Позивам портпарола Кфора нека каже кога је обавестио. Јуче у једном тренутку командант Кфора није хтео да се јави ни начелнику Генералштаба Војске Србије, па онда ни ми нисмо хтели да се јављамо. Чули су се тек око 11.30 када смо их упозорили на догађаје. Док је било најтеже, контакта није било“, пренео је он и поновио да Кфор не говори истину и да се то може лако доказати.

Вучић је рекао да они мисле да се завршило тиме, али је ситуација данас, истиче, много гора и тежа него што је јуче била у ово време.

„Пошто ми имамо не само обавештајне податке, већ и разговарамо са нашим народом на КиМ, што се тиче српског живља данас је много тежа ситуација него до јуче“, објаснио је он.

Вучић је подсетио да су јуче приштинске власти ухапсиле више од 20 људи, прво наводно у оквиру борбе против корупције, а онда због убиства Оливера Ивановића и Енвера Замберија, те упитао зар је и један гловонеми човек, који је ухапшен, крив због тога.

„Ајде кажите нам више о чему се ради. Водите наводну борбу против корупције. Како то да је дупло више Срба од Албанаца ухапшено? То значи да су Срби 28 пута већи криминалци у полицији, а у Приштини сви поштени“, констатовао је он.

Даље је указао да је девет обичних грађана ухапшено у Зубином Потоку, као и руски админситративац под изговором да је стајао на барикадама.

„Камо среће да је Кфор тамо стајао и понашао се у складу са Резолуцијом УН 1244, а за разлику од НАТО Рус се понашао како треба“, нагласио је Вучић.

Навео је да је Кфор тврдио да се ради о обичној полицијској акцији и упитао да ли се у обичној акцији полиције полупа пет камиона и 20 аутомобила, као и разбије сво стакло у свим кућама у које су упали и туку сви на које наиђу.

„Сутра, када ми будемо проводили акцију на појединим деловима под нашом контролом, онда ће земље Квинте и други изразити велику забринутост и не знам шта“, приметио је он.

Указао је да су јунаци из Зубиног Потока голоруки издржали терор наоружаних Албанаца, који су пуцали изнад њихових глава.

„Да ли је то због борбе против корупције или да можете да покажете да сте велике баје који можете да кршите шта год хоћете? Па ће на то и Кадри Весељи да дође у Чабру, одакле је почео погром 2004.“, рекао је он.

Казао је да је наш народ мирно протестовао и додао да би избила катастрофа да је била само једна или две пушке са наше стране.

„Све што раде је да злоупотребе нешто и покушавају да од Србије направе кривца. И свему томе мора да дође крај. Ово је стота ствар коју су урадили, од малтретирања и хапшења Марка Ðурића, упада више пута на север због тобож хапшења убица Оливера Ивановића, а онда сам од њих у Бриселу чуо да су то урадили да би се неки иселили са КиМ. Они то не крију“, подвукао је Вучић.

Истакао је да све то раде са циљем да би спречили да Срби буду Срби, јер код њих једини Срби могу да буду они који се куцају јајима са Рамушом Харадинајем, који су њихови послушници и немају везе са Беогардом, као што су поједини њихови кућни Срби и кућни љубимци, међу којима и она што говори да је требало да подржимо ову акцију.

„Нека НАТО ради свој посао, а када не буде то чинио, радиће га онај ко треба да га ради. Што се нас тиче Кфор не мора ништа да објашњава, само нека смање своје лагарије“, закључио је он.

Извор: ТАНЈУГ

Check Also

У српским срединама на КиМ један преминули и још 38 позитивних на коронавирус

У српским срединама на Косову и Метохији у последња 24 часа коронавирус је потврђен код …