Главна / Вести / Косово и Метохија / Грачаница: Вечерас премијера луткарске представе “Гуливер у земљи лутака“

Грачаница: Вечерас премијера луткарске представе “Гуливер у земљи лутака“

Аматерско позориште „Јанићије Поповић“ , које функционише у оквиру Дома културе Грачаница, вечерас ће се представити још једном премијером луткарске представе под називом „Гуливер у земљи лутака“.

Редитељ представе Бошко Бошков, који већ неколико година уназад сарађује са овим позориштем, каже да су деца глумци Аматерског позоришта „Јанићије Поповић“, право благо.

„Можда и нисте свесни какву децу овде имате. Овакву представу ми у професионалном дечјем позоришту у Суботици радимо 25-30 дана, са пробама које су више пута дневно од по неколико сати. Овде смо то урадили за много мање времена. Осећам потребу да кажем да, иако су ова деца прошла свашта на овом простору, она су пуна духа и енергије, можда и много више од деце која ме окружују у Суботици“, каже Бошков, који је пун речи хвале за младе глумце, али и за пријатељски и срдачан однос њихових родитеља према њему самом.

Редитељ, који је са малим глумцима АП „Јанићије Поповић“, радио и представе „Буди то што јеси“ и „Насмејани снови“, каже да је порука прве представе управо оно што се у наслову и каже, јер је то на овом простору и те како значајно. У другој представи „Насмејани снови“, промовисана је љубав , а редеитељ каже да је желео  да „деца кроз ову представу добију и понешто у смислу васпитања, одрастања и сазревања и да сањају лепе снове и да им се они остварују“.

Ова представа која носи назив „Гуливер у земљи лутака“ рађена је по тексту чешких аутора и она третира борбу добра и зла, а редитељ истиче да „као и што међу људима често није све како треба, тако и у свету лутака, све лутке нису од истог материјала“.

Представа „Гуливер у земљи лутака“, је представа која је рађена у оквиру пројекта који финансира  хуманитарна организација „Солидарност за Косово“, Арноа Гујона, а редитељ истиче да је ту пуно симболике.

„Моја првобитна замисао била је да Гуливер, који излази из публике буде у ствари  Арно Гујон који се бори на страни добрих, али господин Гујон није желео такву рекламу, па смо се вратили на првобитни текст, који је иначе фантастичан“, каже Бошков.

Представник АП „Јанићије Поповић“, Александар Гуџић позвао је све малишане да вечерас од 20 сати дођу и погледају ову представу и изразио наду да ће и ова представа привући пажњу као и претходне.

Check Also

Ђурић: Тражио сам од међународне заједнице да санкционише Приштину

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић оценио је да је одлука власти у Приштини, да …