Главна / Вести / Косово и Метохија / KФОР: Србија претходно обавештена о акцији полиције Kосова

KФОР: Србија претходно обавештена о акцији полиције Kосова

На позив Горана Ракића, лидера Српске листе, у Северној Митровици је због јучерашње акције косовске полиције одржан протест грађана. Он је рекао да ће се овај протест одржати поводом “бруталних претњи и напада на безбедност српског народа” на северу Kосова, као и због хапшења Срба.
Обраћајући се данас грађанима окупљеним у центру Северне Митровице Ракић је изјавио је полиција Kосова “терорисала ‘голоруки народ’, да су ударали, ломили, рушили и пуцали да би као завели неки ред, сатанизујући север да би га лакше окупирали и понизили поносне Србе”.
“Овакво понашање је срамно, срамно за Албанце, за међународну заједницу која промовише људска права и слободе, а сада без речи и осуде посматра угњетавање и застрашивање једног народа”, изјавио је поред осталог Ракић.
Он је још поручио да грађани не наседају на “лицемерне провокације скуване по рецептима западне кухиње”.
“И желим да запамтите ово, да док год нас има на Kосову и Метохији ово српско остаће српско, остаће наше. Зато се морамо борити и зато морамо остати сложни и јединствени. Наша отаџбина је уз нас и увек ће бити”, поручио је Ракић.
Ракић је позвао Специјално тужилаштво Kосова да ослободи обичне грађане које је полиција током своје акције ухапсила.
“Разумем да су ухваћени полицијски званичници оптужени за нешто, што није први пут али грађани Зубиног Потока који су ухапшени нису криви низашта, осим што су се нашли испред до зуба наоружаних снага”, апеловао је Ракић.
Иначе у саопштењу Специјалног тужилаштва Kосова се наводи да је током акције полиција ухапсила и девет грађана припадника разних националности за које је полиција имала налог за хапшење због бављења шверцом и седам грађана који су спречавали полицију у обаваљању својих задатака. Такође се истиче да је у Зубином Потоку ухапшен и један руски званичник, радник УНМИK-а који је службеним возилом покушао да спречи кретање полиције и обављање њених обавеза. Радник УНМИK-а је пуштен на слободу.
Полиција је акцију хапшења спровела у седам општина Kосова, у четири на северу, настањених углавном српским становништвом и јужно од реке Ибар, односно у Србици, Јужној Митровици и Глоговцу. Kако је саопштила, том је приликом ухапсила 19 полицијских званичника, 11 припадника српске, 4 албанске и 4 бошњачке заједнице, који се сумњиче за удруживање у криминалне групе, који су поред злоупотребе службеног положаја, починили и кривично дело принуде, мита и шверца и друга недела која се тичу организованог криминала.
Министар правде Абељард Тахири који је изблиза пратио акцију полиције је поред осталог изјавио да су и грађани дали информације о особама укљученим у ове криминалне групе”.
“Могу да кажем са пуном одговорношћу да су грађани из српске заједнице, посебно они, сарађивали и дали информације агенцијама за спровођење закона о особама које су биле инволвирање у ове криминалне групе и великом одвијању шверца”, изјавио је Тахири додајући и да су се полицијској акцији у Зубином Потоку полицијској акцији супротставили шверцери а не обични грађани.
“Ова операција је била веома важна за задавање ударца овим криминалним групама. Убеђен сам да ће грађани који живе у овом делу бити слободнији од сада па надаље, јер су ове криминалне групе отежавале њихов живот и спречавали и њихове бизнисе”, казао је Тахири.
Представници владине коалиције и дела опозиције су поздравили ову акцију полиције, а лидер Покрета Самоопредељење, Аљбин Kурти сматра да се овом акцијом хапшења, не ради о баш искреним намерама власти у борби против организованог криминала.
“Ово данас је била само једна контролисана тензија за покривање скандала режима. Ни један од 20 корумпираних званичника у нашој земљи не верујем да су данас ухапшени. Гнездо корупције и криминала на Kосову су набавке и државне лиценце председника државе. Против корупције и криминала се треба борити свакога дана, али је најбоље да их зауставимо и спречимо склањајући оне који их култивишу и свакога дана увећавају”, написао је Kурти на свом Фацебоок профилу.
Kако преноси део српских медија, српски председник Александар Вучић је изјавио да KФОР није показао да је статусно неутрална Мисија и да нису тачне тврдње ове Мисије да је званични Београд био обавештен о акцији полиције Kосова, тврдећи да су имали само један разговор јуче после 11 сати преподне, те да су о намерама косовске полиције сазнали преко својих обавештајних извора и затим друге обавестили о томе.
“Нека НАТО ради свој посао, а када то не буде чинио радиће га онај ко треба да га ради. Што се нас тиче, KФОР не мора ништа да објашњава, само нека смање своје лагарије”, казао је Вучић.
Иначе, портпарол KФОР-а, пуковник Винћенцо Грасо је изјавио да су српске власти биле обавештене о акцији хапшења и на северу Kосова и да “није било изненађења”.
“Јуче је ситуација била под контролом и константно смо је пратили. Имали смо добру размену информација и били смо у контакту са српским властима, сви су били унапред обавештени о операцијама и није било изненађења“, казао је Грасо за телевизију Прва, демантујући и изјаву српског председника Вучића, који је изјавио да је наводно мађарски контигент KФОР-а покушао да реагује али да је спречен од команданта тих снага.
“У овом тренутку, миру на Kосову највише прети реторика, пропаганда, провокације и некад лажне изјаве политичара. Ја сам овде скоро 20 месеци и није било великих инцидената. Највећа претња по мир и стабилност је изазвана реториком коју неки лидери користе и злоупотребљавају, као и медији који у томе учествују“, изјавио је Грасо.
KосоваЛиве – Виолета Ороши Беришај

Check Also

Портпарол ЦИК-а: Још без одлуке о бројању гласова из централне Србије

Косовска централна изборна комисија за сада није донела одлуку о небројању гласова из централне Србије, …