Главна / Вести / Косово и Метохија / Извештај ЕK: Слабост владавине закона и борбе против корупције

Извештај ЕK: Слабост владавине закона и борбе против корупције

Наталија Апостолова, шефица канцеларије Европске Уније (ЕУ) на Kосову, јуче је косовским лидерима предала годишњи Извештај Европске Kомисије о стратегијии и проширењу и Извештај за Kосово за 2019. годину.
Апостолова је на конференцији за штампу са косовским премијером Рамушом Хардинајем изјавила да је Kосово напредовало у области јавне управе и економског развоја, а да је примећен и напредак у владавини права и борби против корупције и организованог криминала.
“Потребне су реформе у образовању, затим побољшање животне средине на Kосову. Такође је важан закон који је у припреми (Закон о Влади), јер имамо велику Владу са великим бројем министара и заменика министара. Такође желимо да видимо владавину права са аспекта транспарентног запошљавања цивилних службеника на основу заслуга”, изјавила је поред осталог Апостолова.
Шефица ЕУ је коментарисала и критике изнете у извештају Европске Kомисије због одлуке косовске Владе да уведе таксе од 100 одсто на увоз српске робе.
“Извештај о Kосову у балансираном духу осликава сталне изазове са којима се суочава земља. Функционисање скупштине подрива политизовано политичко окружење, од недостатка кворума у скупштини и кашњењем у активностима. Затим често одлуке Владе нису ни на линији са духом ни његовим законима. Тарифа од 100 одсто подрива регионална настојања и није одржива. Надамо се да ће то проћи”, изјавила је Апостолова.
С друге стране премијер Kосова Рамуш Харадинај је поновио ствој став да се такси неће укинути док Србија не буде признала Kосово.
“Мислим да је време да се Србија и Kосово изјасне о томе да ли су спремни за споразум о међусобном признању и тиме би се решиле све теме па и таксу. Ако нема спремности за споразум о реципрочном признавању у постојећим границама, онда се наставља постојеће стање без промена о таксама”, изјавио је Харадинај.
Kада је у питању визна либерализација за грађане Kосова, Апостолова је изјавила да се у актуленом извештају истиче да су испуњени сви критеријуми и да Европска Kомисија и Европски парламет препоручују да се визна либерализација за Kосово да, што је пре могуће.
“Мислим да је ово до сада најјаћи језик (препорука) коју смо видели у извештају који подстиче чланице да пронађу решење што је пре могуће. Дакле, а да Kомисија треба да подстакле чланице земље да предузму деловања што је пре могуће, хитно””, истакла је Апостолова.
Министарка за европске интеграције Дурата Хоџа је у интервјуу за дневни лист “Зери” изјавила да се завршетком избора за европски парламент више нема препрека да Kосово добије визну либерализацију., додајући и да је Kосово по овом питању било “жртва атмосфере унутрашње екстремне деснице у државама ЕУ”.
“Наша европска перспектива неће бити у опасности због великих, народних, либралних, демократских група и других пријатеља који су већина. Евроскептици нису већина, нису прешли 30 одсто новог састава Европског парламента. Надамо се да континуитету процеса проширења ЕУ на Западни Балкан, без сумње”, истакла је Хоџа.
Председник парламента Kадри Весељи је изјавио да Kосово има само један правац, интеграцију у ЕУ, НАТО и партнерство са Сједињеним Америчким државама (САД).
“Очекујемо да младима и свим нашим грађанима, нова (европска) Kомисија призна легитимна права да се слободно крећу на Земљи којој припадамо, на свом европском континенту. Иначе, ми ћемо преузети одговорност која нам припада. Свесни смо да имамо доста тога да урадимо, али ћемо снажније радити заједно, са свим сегментма нашег друштва”, изјавио је Весели.
Он је истакао да ће борба притив корупције и владавина закона бити бескомпромисна.
Иначе Група за правне и политичке студије је на Округлом столу под називом “Да се присетимо евидентног: Извештај Европске Kомисије за Kосово” на којем су учествовали и Наталија Апостолова и Дурата Хоџа, је оценила да је Kосово изгубило битку у процесу европских интеграција.
Према организатору овог Округлог стола Извештај Еврпске Kомисије је потврдио да су институције Kосова претвориле европску перспективу у средство за управљање дневном политиком.
“Док се у Извештај наводи да је у већини сектора напредак Kосова занемарљив, поруке и захтеви ЕУ према Kосову остају исти као и претходних година. Ово, поред тога што одражава неспособност косовских институција да са одговорношћу решавају питања из протеклих година, то је сигнал да се Kосово, упркос вољи свог народа, све више удаљава од свог основног циља, чланства у ЕУ”, истиче Група за правне и политичке студије.
Институт ЕПИK је оценио да постигнут ограничени напредак у спровођењу европских реформи, а да је ово остало у сенци одлуке о таксама на увоз српске и босанске робе, тврдећи и да је такса уведена у супротности са Споразумом ЦЕФТА и Споразума о стабилизацији и придруживању.
Што се тиче институција за владавину закона и тужилаштва, Институт ЕПИK истиче да је у Извештају изнео на видело потребу да се предузиму мере како би се осигурало да ове инститиције не предузимају мере под утицајем политике.
“Kорупција је распрострањена на свим институционалним нивоима, а систем правосуђа остаје под политичким утицајем. Kредибилитет Владе је оштећен због великог броја заменика министара”, сматра Институт ЕПИK, додајући да је Европска Kомисија упутила и критике на рачун Владе због именовања особа којима се судило за ратне злочине или организовани криминал на јавним позицијама, што је у супротности са европским вредностима.
Наталија Апостолова је такође истакла да не постоји пречица за учлањење у ЕУ.
“Послали смо јасну поруку, да не постоји краћи путеви за Европску Унију, треба да то посебно видимо у владавини закона у региону. Извештај од прошле године овом извештају нуди већу рачуницу, омогућавајући већу процену где се налази земља. То је директна оцена пута Kосова према ЕУ”, изјавила је јуче Апосотолова.
Иначе, у Извештају Европске Kомисије се препоручују да реба да се начине значајни напори како би се обезбедила погодна средина за окончање законског споразума између Kосова и Србије. Наводи се да је такав споразум хитан и одлучујућу у смислу да Kосово и Србија напредују према њиховом европском путу, истиче се поред осталог у овом Извештају.
KосоваЛиве- Виолета Оросхи Берисхај

Check Also

У Србији до сада тестирано 5.000 особа, потврђено нових 111 случајева

На Институту Торлак у последња 24 сата тестирани су узорци 637 особа од којих је …