Главна / Вести / Косово и Метохија / Акција за коју нема оправдања

Акција за коју нема оправдања

Акцијом косовских специјалаца у уторак нису завршена хапшења на северу Косова и Метохије. Због тога званични Београд и грађани страхују од нових дејстава косовске полиције. Штета се пописује, повређени опорављају, а општинска комисија у Зубином Потоку спрема тужбе због прекорачења овлашћења.

Милан Радојевић, заменик косовског министра унутрашњих послова наводи за РТС да је било прекоморне употребе силе од стране РОСУ. Истиче да таква акција нема основа нити оправдања.

“Апсолутно мислим да је било прекоморне употребе силе. Специјално косовско тужилаштво покренуло је комплетну акцију хапшења неколико десетина полицајаца и цивила који су се сумњичили да да су умешани у корупцију и организовани криминал. Сматрам да није било потребе за једном оваквом акцијом јер смо и раније имали овакве сличних акција под окриљем борбе против корупције и организованог криминала”, објашњава Радојевић.

Додаје да је пре непуне две године организован слична акција на КиМ у којој је, како каже, ухапшено 50 полицајаца махом из саобраћајне јединице због оптужби – учествовање у корупцији.

“Та акција је прошла без икаквих проблема. Полицајци су добили позив да се јаве у косовски полицијски инспекторат и да дају изјаве. Након разговора, тужилац је одређивао да ли има основа да се одреди мера притвора или не”, објашњава Радојевић.

Додаје да брутална акција хапшења представља изненађење за све.

“Једна оваква акција заиста нема основа нити оправдања. Ако смо већ у прошлости имали једну сличну акцију која је прошла без икаквих проблема, без немира, без повређених, зашто сада примењивати друге методе. Зашто сада примењвати насиље, слати специјалне јединице, да имамо толико повређених људи, толико уништене имовине. Заиста није било потребе за једном оваквом акцијом”, оцењује Радојевић.

Додаје да је истрагу против полицајаца вођена од априла, а да је у марту, како каже, ухапшен директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић, а да до данашњег дана, како каже, косовски полицијски инспекторат није направио сличну акцију како би се решио тај случај.

Додаје да се наставља притисак на Србе на Косову и Метохији.

“Притисак на судије основног суда у Митровици због одлуке да се шесторица ухапшених Срба из Зубиног Потока бране са слободе. Поред тога скупштина општине у јужној Митровици једногласно је усвојила декларацију у којој траже да се забране сирене за узбуну у северном делу Митровице и та декларација биће прослеђена Приштини на даље разматрање. Шестог јуна у Дечанима је најављен протест због одлуке косовског уставног суда о враћању 24 хектара земљишта манастиру Високи Дечани”, истиче Радојевић.

Додаје да је од команданта Кфора затражено да појача обезбеђење манастира и осигура безбедност монаштву, а од косовске полиције да обезбеди скупо како ситуација не би ескалирала.

Истиче да Срби на КиМ немају осим мирних протеста других механизама да се одбране од институционалне репресије која се на Космету дешава из дана у дан.

“Наставља се притисак на Србе”

Додаје да је тренутно на КиМ ситуација тренутно мирна али да се осећа неспокој међу грађанима.

“Грађани су изгубили и оно мало поверења које су иммали у косовске институције”, оцењује Радојевић.

Додаје да у Приштини акцију оцењују као врло једну од најуспенију а да се не спомињу повређени и уништена имовина у Зубином Потоку.

Истиче да полицијске акције треба да оснаже, а не да ослабе процес ка нормализације односа.

“Ова полицијска није допринела ничему од тога, нити је појачано поверење заједнице пре свега српског народа у косовске институције и косовску полицију, напротив и оно мало поверења изгубљено. Нити је ова акција допринела да се оснажи процес нормализације и поверења”, закључио је Радојевић.

Извор: РТС

Check Also

Упис ђака у средње школе на централном Космету одвија се без проблема

Синоћ је Министарство просвете објавило коначан распоред ученика по образовним профилима и свршени осмаци су …