Главна / Култура / Свечано обележен почетак рада ликовне колоније и отворена изложба слика Александра Ђурића

Свечано обележен почетак рада ликовне колоније и отворена изложба слика Александра Ђурића

У Дому културе „Грачаница“ вечерас je свечано обележен почетак рада грачаничке ликовне колоније „Видовдан 2019“ и отворена изложба слика уметника Александра Ђурића

Изложу слика и Видовданску ликовну колонију отворио је председник општине Грачаница Срђан Поповић и истакао да су Видовданске свечаности показатељ наше велике културе.

“За себе знам да сам уз Видовданске свечаности одрастао и осећам како је она постала део Грачанице и део Косова и Метохије. Долазили су овде велики писци,сликари и глумци и ван Видовданских свечаности, али има је Видовдан дао своју тежину и значај. Узео сам програм овогодишњег видовдана и видим да има преко педесет догађаја широм Косова и Метохије. Многе програме нећу моћи да посетим, али ликовну колонију “Видовдан” морам, делом што сам историчар уметности а делом што сам свестан да је ово део наше велике културе. Она показује да пратимо савремене токове у култури, да смо део света и да се укључујемо у њега и да остајемо у њему. У тај круг света укључио нас је вечерас сликар Александар Ђурић и допустите ми да као историчар уметности у његовој уметности видим круг света и то да нас он позива у њега. Видим стабло у које је укључена и наша Грачаница. Господо сликари и ви ћете бити део тог стабла. Желим вам успешан рад и боравак на Косову у Метохији”, поручио је Поповић и прогласио изложбу отвореном.

Ове године на ликовној колонији учествоваће уметници из различитих крајева наше земље али  и региона. Међу сликарима који ће  ове године показати своје способности у баратању четкицама и бојама су Снежана Пешић Ранчић (Београд), Саша Добрић (Нови Сад), Сузана Стојадиновић (Београд), Звонко Павличић (Пећ-Косовска Митровица), Кристина Ристић (Београд), Лазар Шошевић (Урошевац-Ниш), Славиша Михајловић (Косовска Каменица), Јелена Живковић (Косово Поље-Ниш) и ове године први пут међу гостима је и сликарка из Великог Трнова у Бугарској- Мариета Конова.

Вечерас су посетиоци свечаности могли да присуствују представљању 40 радова уметника Александра Ђурића, прошлогодишњег добитника награде „Лонгин“ за свеобухватно стваралаштво из области ликовних уметности, који вечерас из оправданих разлога није био присутан. О његовим делима је историчар уметности, Небојша Јевтић у предговору каталога рекао следеће:

„Радови Александра Ђурића су семиолошка сага о узрочно-последичним космичким везама и динамичном току протока времена. Он ликовно интерпретира кроз низ фотографија различитих приказа, попречних пресека стабла дрвета, који се, сваки појединачно, са или без компјутерске надградње, преображава у својеврсну небеску мапу. Тако се ређају: Карта северног неба, Сазвежђа, Млечни пут, Звездана јата, и још дуги низ изложбеног космичког ансамбла.“

Ликовна колонија „Видовдан“ одржава се двадесетпрви пут у оквиру видовданских свечаности на којој се додељују награде „Лонгин“ -за животно дело из области ликовних уметности, и „Димитрије Поповић“ – за најуспешнијег младог учесника.

Вечерашњи догађај употпунили су млади и талентовани музички извођачи- Филип Мирковић, солиста на клавиру и вокална група “Горани”.

Покровитељи изложбе и колоније су Канцеларија за Косово и Метохију Владе Републике Србије, Министраство културе и информисања, Општина Грачаница, СГ Приштина.

Check Also

Дом културе „Грачаница“ припремио богат програм културних садржаја

Дом културе „Грачаница“ је за седму недељу ограниченог кретања и ванредног стања изазваног епидемијом вируса …