Главна / Друштво / У Грачаници обележен Светски дан животне средине

У Грачаници обележен Светски дан животне средине

Низом активности  у Грачаници је обележен Светски дан заштите животне средине.

Председник општине Срђан Поповић током обиласка терена и учешћем у активностима поручио је да колективно и појединачно морамо чувати нашу животу средину.

“Општина сваке године обележава овај дан и сваке године уносимо нове активности у склопу обележавања. Овим активностима настојима и да укажемо на проблеме са којима се општина суочава када је у питању заштита животне средине и радујемо се кад видимо да све то даје позитивне резултате. Загађење реке у Лапљем Селу је један од највећих проблема. Радимо на решавању али општина није у могућности са сама реши ово питање и зато је потребно да се и институције са централног нивоа укључе. Охрабрује нас чињеница да се и ОЕБС укључио у ову проблематику и да је обећано да ће ускоро организовати конференцију о заштити животне средине и санацији река у општини Грачаница“, нагласио је председник општине Срђан Поповић.

Одељење за урбанизам при општини Грачаница одржало је данас предавање на тему “Заштита животне средине”, док су одабрани талентовани ученици у ОШ “Краљ Милутин” данас сликали на исту тему и најбољи радови ће бити награђени.

Садњом цвећа и у школским двориштима и у дворишту ПУ “Ђурђевак”  данас је још једном поручено да су од великог значаја пажња и брига свих нас у очувању животне околине.

“Редовно обележавамо овај значајан еколошки датум који медији називају празником природе. Организовали смо акцију садње цвећа и дрвећа, чишћења и уређивања школских дворишта, организовали смо и различита такмичења и све у циљу јачања еколошке свести грађана на овим просторима о неопходности вођења рачуна о очувању и заштити животне средине. Као и сваке претходне године и ове смо одабрали најлепша приватна и школска дворишта као и литерарне радове наше најмлађе популације, који ће бити награђени”, поручио је Новица Ивановић, начелник Управе за просторно планирање , изградњу и заштиту животне средине града Приштина.

Прво место за најлепше уређено двориште припало Новици Тодоровићу, док је прву награду за најлепше уређено школско двориште однела ОШ “Миладин Митић” из Лапљег Села

Малишани ПУ “Ђурђевак” и ове године су припремили пригодан програм на дату тему. Кроз песму и игру, у костимима који осликавају природу, поручили су својим вршњацима, родитељима и рођацима да је битно водити рачуна о околини у којој живимо.

 

Check Also

Још 13 особа позитивно на корона вирус, осам у К.Митровици, пет у Лепосавићу

Тринаест особа, од тога осморо у Косовској Митровици и пет у Лепосавићу, позитивни су на …