Главна / Вести / Србија / Макрон писао Вучићу, захвалио на помоћи за Нотр Дам

Макрон писао Вучићу, захвалио на помоћи за Нотр Дам

Председник Француске Емануел Макрон упутио је писмо председнику Александру Вучићу у којем му захваљује на подршци која је упућена након пожара у Богородичиној цркви у Паризу.

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је писмо председника Француске Емануела Макрона.

Макрон је навео да је био посебно дирнут подршком коју је Србија упутила након пожара у Нотр Даму 15. априла. “У име француског народа, срдачно Вам захваљујем на томе”, написао је Макрон.

Истакао је да је тај догађај био трагичан за целу нацију.

“Изазвао је снажне емоције у Француској, јер је Богородичина црква део нас, наше историје, коју смо гледали док је гута пламен. Богородичина црква у Паризу је катедрала свих Францускиња и Француза. Са свим својим суграђанима поделио сам дубоку тугу, а моје мисли су биле посебно окренуте католицима свуда у свету”, навео је француски председник.

Указао је да је избегнуто најгоре – није било смртних случајева, а структура катедрале, њена фасада и две главне куле су спасене.

“Посебно бих истакао мобилисаност париских ватрогасаца и ватрогасаца из региона Ил де Франс, који су провели сате борећи се против ватрене стихије стављајући свој живот у опасност”, навео је Макрон.

Подсетио је да је та катедрала већ била оштећивана, али да је рушења и пљачке нису спречили да се изнова издигне из пепела.

“Сви заједно ћемо је поново изградити и ја се на то обавезујем. Прикупљање добровољних прилога је покренуто већ дан након трагедије. Позваћемо највеће стручњаке из целог света да обнове Богородичину цркву. Већ сада, поруке као Ваша са изразима саосећања, које нам стижу из целог света, посебно су нам драгоцене”, написао је Макрон.

“Захваљујући Вам се још једном, молим Вас, господине председниче, да примите изразе мог веома дубоког поштовања”, наводи у писму председник Макрон, посебно нагласивши захвалност за личну великодушност председника Вучића.

Извор: РТС

Check Also

Преминула још 1 особа, новозаражених 25

Ковид 19 однео је још један живот у Србији. Према последњим подацима, коронавирус је потврђен …