Главна / Вести / Косово и Метохија / Вучић и Палмер: Таксе препрека дијалогу, да се укину!
Beograd, 10. juna 2019. - Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vucic sastao se sa zamenikom pomocnika drzavnog sekretara Sjedinjenih Americkih Drzava Metjuom Palmerom. Posle sastanka dali su izjave za medije. TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ bg

Вучић и Палмер: Таксе препрека дијалогу, да се укину!

Председник Србије Александар Вучић и високи функционер Стејт департмента Метју Палмер сагласили су се данас у Београду да су таксе на српску робу препрека дијалогу Београда и Приштине.

Председник Вучић пренео је новинарима да је указао свом америчком саговорнику да су неистините приче, ,у делу западне јавности, како је Србија искористила то што је Приштина увела таксе да “затвори” дијалог Београда и Приштине.

“Рекао сам му да је суштина у томе – како да разговарате са неким ко спречава проток роба и услуга у 21. веку”, рекао је Вучић.

“Ако нисте у ситуацији да пребаците кекс са једне на другу територију, а о чему онда другом да разговарате, а треба да говоримо о много компликованијим и важнијим питањима”, запитао је Вучић.

Вучић: Србија спремна за Париз, али састанак неизвестан

Вучић је изјавио да је Србија спремна за састанка у Паризу о КиМ, али да није сигуран да ли ће тог састанка бити.

“Ми смо увек спремни, жељни разговора, дијалога и компромиса, али постоје ствари које искључују сваку могућност нормалног односа”, рекао је Вучић одговарајући на питања новинара да ли и шта очекује од састанка у Паризу, који је предвиђен за почетак јула.

“Не мислим да ико жели да још једном чује како неко неће да укида таксе. Али, најважније је да сви, заједно са немачким и француским партнерима, учинимо да се сачувају мир и стабилност. Ипак, ствари су увек много важније од једног, два или пет састанака и суштина је увек испред форме”, казао је Вучић.

Вучић се нада, како је рекао, да ће Србија, и њени западни партнери, умети и успети да ураде нешто, ако не сада у Паризу, онда у некој блиској будућности, да дође до суштинског наставка дијалога”.

Палмер: Таксе препрека дијалогу – да се укину!

Палмер је изјавио да су таксе које је увела приштинска власт препрека дијалогу Београда и Приштине, а тиме и њиховом европском путу, и да би Вашингтон желео да се оне укину.

Палмер је најавио да ће се касније данас састати са представницима америчких компанија које послују у Србији, са којима ће разговарати о томе какву штету трпе због такси које је Приштина увела.

САД, према његовим речима, настављају да подржавају дијалог Београда и Приштине, који се води под посредовањем ЕУ, а има за циљ нормализацију односа.

“Јако је важно да се настави дијалог, јер он отвара европски пут, како за Србију, тако и Косово. Видимо да су таксе препрека томе. Желели би да се оне укину и да се тиме омогући обема странама да се врате на дијалог”, казао је Палмер.

Верујемо да ће Париз повести обе стране ка споразуму

Палмер је изразио уверење да ће састанак у Паризу о Косову, 1. јула, бити конструктиван и да ће “повести Београд и Приштину ка споразуму, који би донео нормализацију односа”.

Ма питање да ли ће се САД активније укључити у те преговоре, како би помогле да се убрза процес решавања односа Београда и Приштине, Палмер је истакао да САД у потпуности подржавају оно што њихови европски партнери и савезници раде на олакшавању дијалога Београда и Приштине.

“Не могу да вам кажем какав ће бити исход разговора у Паризу, али смо сигурни да је заједнички циљ и заједничка борба да се нађе решење, које доноси споразум са циљем нормализације односа Београда и Приштине. Верујемо да ће састанак у јулу бити конструктиван и да ће повести обе стране ка споразуму”, рекао је Палмер.

Он се захвалио председнику Вучићу за партнерство са САД, и за посвећеност дијалогу.

“Можете да рачунате на пријатељство САД и подршку европској будућности Србије”, поручио је Палмер.

Он је пренео да је са Вучићем разговарао о многим аспектима односа САД и Србије, о томе где се налази дијалог Београда и Приштине.

“Нашироко смо разговарали о билатералним односима, који су јаки и напредују, посебно у економској области”, рекао је он.

Истакао је да су САД посвећене подршци и инвестирању у Србију.

Окренимо се будућности, уместо да гледамо уназад

Уместо да стално гледамо уназад, треба да се окренемо будућности, рекао је Палмер, упитан шта данас мисли о НАТО агресији 1999. године, те изразио жаљење због губитака живота.

Он је рекао са САД схватају колико је осетљиво питање “НАТО интервенције на Косову за грађане Србије”.

“Наравно, нама је јако жао због губитака живота, али таква је одлука донета…Уместо да стално гледамо уназад треба да охрабримо све да гледају напред и да је за грађане Србије и грађане Косова важно да се усмере на европску будућност за обе земље”, рекао је он и закључио:

“Треба да признамо какву цену је платио народ на обе стране због те операције и да се окренемо бољој будућности”.

Извор: Танјуг

Check Also

Ракочевић: Страх да Тачи не елиминише све сведоке

Суштина Тачијевог одласка у Хаг је то што се “један део међународне заједнице уплашио да …