Главна / Вести / Косово и Метохија / Завршена седница СБ УН у Њујорку.

Завршена седница СБ УН у Њујорку.

19.20 – Руски дипломата је, такође, поставио питање о тајновитим активностима које се одвијају унутар америчке базе Бондстил, те упозорио да Приштина саботира спровођење договора постигнутих у претходних шест година.

 

Полански је на концу рекао да је развој догађаја најбољи доказ потребе за даљим међународним мониторингом стања на Косову.

19.13 – Полански је, такође, оштро замерио америчком амбасадору што ни једном речи није устао у одбрану дипломатског имунитета који уживају службеници мисија УН. Подсетио је да припадници мисија Ун не подлажи међународном праву, као и да уживају потпуни имунитет.

Руски дипломата је припаднике косовске полиције назвао “полицијским одметницима”, те истакао да провокацирање руских службеника у УНМИК-у није никаква новост, већ да су се такве ствари дешавале и у прошлости.

Сведоци смо фабрикованих прича о руским шпијунима, рекао је руски дипломата.

19.06 -Заменик амбасадора Русије при УН Дмитри Полански оптужио је косовску амбасадорку да лаже како би оправдала полицијску акцију на северу Косова.

“Незаконита акција је тако очигледна… Косовска полиција је извршила инвазију на север Косова. Руски службеник при мисији УН је пребијен, а Читаку нам је понудила верзију догађаја која се противи логици. Чак није успела да тачно изговори његово име”, рекао је руски дипломата.

18.21 – Заменик немачког амбасадора пру УН Јирген Шулц је затражио да Приштина укине таксе на производе из Србије, наводећи да је та такса у супротности са интегративним процесима. Шулц је, такође, навео да се Берлин залаже за преиспитивање мандата мисије УН на Косову. Говорећи о инциденту са руским службеником УН на Косову, Шулц је рекао да се припадницима УНМИК-а мора омогућити да несметано обављају послове, али и да се они морају понашати у складу са мандатом који та мисија има.

 

 

18.11 – Амерички амбасадор при УН Џонатан Палмер навео је да двадесета годишњица доношења Резолуције 1244 представља знак да је време да се крене унапред. САД подржава акцију косовске полиције и изражавају жаљење због тога што је током те акције дошло до блокада и пуцњаве. Палмер је, суштински, подржао верзију догађаја коју је представила косовска амбасадорка.

18.00 – Кина подржава територијални интегритет и суверентет Србије, рекао је заменик кинеског амбасадора при УН Ву Хаитау, наводећи да је важно да Савет безбедности остане фокусиран на косовски проблем.

 

Кина је забринута због опструкција рада мисије УН и сматра да је то неприхватљиво, рекао је кинески дипломата.

17.50 – “Оптужбе да косовске власти намерно таргетирају особље УНМИК-а су несхватљиве. До сада, ни једном службенику УН на Косову се није ништа десило нити је био мета претњи или застрашивања”, рекла је Читаку.

Читаку је, у име власти у Приштини, затражила међународну истрагу о овом инциденту.

“Србија више никада неће владати Косовом”, рекла је Читаку.

 

 

17.43 – Читаку је оптужила руског службеника УНМИК-а Михаила Красношенка да је користећи званично возило УНМИК-а, помагао подизање барикада и спречио да косовска полиција испуни задатак. Она је рекла да је Красношенко “донео моторну тестеру, како би срушио дрвеће на пут и спречио пролазак косовске полиције”.

17.37 – Косовска амбасадорка у САД, Вљора Читаку захвалила се Уједињеним нацијама, поводом 20. годишњице доношења Резолуције 1244, на “помоћи у изградњи најмлађе европске демократије” и затражила укидање те мисије, јер је “Косово данас у стању само да руководи”.

17.21 – Дачић је упозорио Савет безбедности УН да “Приштина спрема напад на север Косова”. “Молим вас да веома озбиљно схватите моје упозорење”, рекао је Дачић.

Дачић је још једном позвао Приштину да укине таксе.

 

17.16 – “За протеклих 20 година, 311 од 427 градова и села у којима су пре живели Срби, постали су етнички чисти и у њима сада живе само Албанци. Шта је то до етничко чишћење?”, рекао је Дачић.

17.10 – Дачић је упозорио и на позиве албанског премијера Едија Раме на уједињење са Косовом. Српски министар спољних послова оптужио је власти у Приштини да су акцију на северу Косова спровеле како би “застрашиле српско становништво”.

“На Косову више ни припадници мисије УН нису сигурни. Шта је следеће, протеривање целе мисије?”, рекао је Дачић.

17.05 – Министар спољних послова Србије, Ивица Дачић рекао је да се ситуација на Косову погоршала док је Савет безбедности расправљао колико пута годишње треба расправљати о том питању. Дачић је позвао да се косовски проблем реши дијалогом, наводећи да Приштина не планира да спроведе ништа од онога што је у последњих шест година договорено у овирима Бриселских преговора.

17.00 – Власти у Приштини немају право да службенике УН проглашавају непожељним особама, без сагласности шефа УНМИК-а, рекао је Мигуел де Серпа Сантос.

16.51 – Подсекретар УН за правна питања, Мигуел де Серпа Сантос је објаснио да особље УН на Косову ужива имунитет од било каквог хапшења, те да уколико се тако нешто ипак догоди, морају одмах да буду пуштени и предати мисији УН. Он је рекао да су ухапшени противно правилима на основу којих је успостављена мисија УН на Косову.

 

16.40 – Говорећи о хапшењу двојице службеника УН, Танин је рекао да  “имунитет припадника особља није поштован”, као и да су обојица била “изложена претераној сили”, након чега су хоспитализовани.

“Имовина УН је на непрописан начин присвојена и претражена, кршећи имунитет особља УН. Упркос нашим захтевима, тренутна ситуација је таква да су власти поделиле јако мало релевантних информација у вези хапшења наших службеника”, рекао је шеф УНМИК.

16.34 – Данашњи састанак пада на важну годишњицу, 20 година од када је овај савет донео Резолуцију 1244… Ситуација не само да је напета, већ може да се врати уназад, рекао је шеф УНМИК-а, додајући да је такса од 100 одсто на производе из централне Србије на снази, иако међународна заједница готово једногласно тражи да буду укинуте.

 

16.28 – Почела седница Савета безбедности о Косову. Извештај генералног секретара УН, путем видео линка, представиће шеф УНМИК-а Захир Танин.

 

Check Also

„Печат херцега Шћепана“ Живојину Ракочевићу књижевнику из Грачанице

Управни одбор културне манифестације „Трг од ћирилице” једногласно је донео одлуку да овогодишњи „Печат херцега …