Главна / Вести / Косово и Метохија / Дачић: Приштина планира да освоји Трепчу и да поставља бомбе на северу КиМ

Дачић: Приштина планира да освоји Трепчу и да поставља бомбе на северу КиМ

„Постоје обавештајна сазнања да приштинска страна намерава да спроведе унилатералне акције, које би могле да изазову дестабилизацију на северу Косова. Једна од тих акција је била и ова наводно полицијска, у којој је употребљено више од 70 борбених возила, примењена сила према онима који су привођени и слично“, рекао је одмах после седнице Савета безбедности УН министар Дачић у разговору за Глас Америке.

Дачић тврди да је следећи циљ напад на Трепчу односно, како се изразио, “освајање Трепче”.

„Један од циљева би могао да буде и подметање разних експлозивних направа широм севера Косова и Метохије. Постоје таква сазнања и ми смо то поделили за западним партнерима и они све то знају. То је велики изазов и зато сам упозорио КФОР, јер им је задатак да штите све грађане, без обзира да ли су Срби или Албанци, да спречи напад на север Косова. Уколико то КФОР не уради, долазимо у велики ризик за дестабилизацију читавог региона“, навео је Дачић.

Министар спољних послова каже да су сви са великим интересовањем и пажњом примили такве вести.

„На данашњој седници Савета безбедности, без обзира колико неко има симпатије или не према Приштини, велика већина чланица је осудила понашање према припадницима УНМИК-а, говорила је о имунитетима, зато што и они имају потребу да заштите особље УН широм света“, рекао је шеф дипломатије Србије.

Он наводи да је истакнута потреба да се сачува мир и стабилност у региону и да се настави дијалог, те да је већина истицала да је непоходно укинути таксе.

„Долазимо до тог централног питања. Да се не би дошло до решења, очигледно да постоје неке снаге у Приштини, да ли оне имају неку подршку из иностранства или не, то је сада питање. Очигледно да постоје неке индиције и жеље да се стално догађају неки једнострани потези и провокације, које ће нас одвлачити даље од дијалога и доласка до решења. Ја морам да укажем на велику промену у односу на нека прошла времена, да нису у питању Сједињене Америчке Државе“, истиче Дачић.

Он наводи да је циљ његове изјаве да да упозори међународну заједницу да КФОР предузме мере, јер је за то надлежан и зато присутан на Косову и Метохији.

„Ми не бисмо волели да дођемо у ситацију да КФОР не жели да испуни оно што мора, а да се онда поставља питање да Србија треба да сматра да резолуција 1244 више нема смисла, јер они неће да заштите Србе. Онда Србија мора да заштити свој народ. То нас води све даље и даље у ескалацију проблема. Зато мислим и надамо се да до тога уопште неће доћи и стално упозоравамо да такве амбиције Приштине морају да се контролишу и да се спрече ти планови како не би дошло до новог заоштравања у региону. Нама не одговара заоштравање, ми желимо наставак дијалога и долазак до решења“, рекао је Дачић за Глас Америке.

Он је додао да у Савету безбедности углавном сви имају познате ставове, али оно што је битно да је огромна већина чланица рекла да таксе треба укинути. Напоменуо је да постоји договор о томе да ће до краја године бити одржана још једна седница СБ о Косову, највероватније у октобру, а следеће године две седнице, тако да није питање да ли ће бити одржаване.

„Ја се надам да после ових инцидената, више нико озбиљно не поставља питање о томе да ли УНМИК треба да остане или не. На жалост таква је ситација да је међународно присуство и даље потребно на Косову и Метохији. Ми бисмо желели и волели бисмо да се што пре дође до мирног решења и трајног решења, онда више неће бити потребне ни седнице Савета безбедности, нити било какве међународне мисије“, истакао је Дачић.

О писању на новчаници

Након што је изашла фотографија на којој је Ивица Дачић написао „Косово је Србија“ на новчаници од 100 долара и изазвала разне реакције, Дачић је за Глас Америке рекао верује да се не би неки толико бунили да је написао да „Косово није Србија“. „Неко ми је рекао да уништавам имовину САД, па ја сам бар урадио на такав начин да сам написао на новчаници, која не припада Американцу. Нисам за разлику од њих бацао бомбе са осиромашеним уранијумом“, рекао је Дачић за Глас Америке.

Извор: Глас Америке

Check Also

Витошевић: Универзитет у Приштини и у условима ванредног стања ради редовно и квалитетно

Универзитет у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици и у условима ванредног стања ради …