Главна / Вести / Косово и Метохија / Бојкот избора-уклањање Београда са КиМ

Бојкот избора-уклањање Београда са КиМ

vulinМинистар без портфеља задужен за Косово и Метохију Александар Вулин поручио је данас да ће, или бити формирана Заједница српских општина, или ће Влада Србије остати без институционалног и уставног механизма да живот у покрајини и даље функционише и упозорио да је једини начин да се уклони Београд са простора КиМ тај да Срби не изађу на изборе.Вулин је пре састанка са амбасадорима несврстаних земаља одговарајући на питања новинара везаних за помињање бојкота избора од стране неких српских чинилаца рекао да је неизлазак Срба на изборе једини начин да не контролишу своју судбину.”Једини начин да Срби не контролишу своју судбину је да не изађу на изборе, једини начин да Срби препусте и север КиМ и области на југу у којима чине већину Приштини је да не изађу на изборе и једини начин да уклоните Београд са простора КиМ јесте да Срби не изађу на изборе”, подвукао је Вулин.
Он је указао да стварно не зна шта се жели постићи бојкотом и одакле идеја да ће 4. новембра, ако се не изађе на изборе, ствари остати исте и да се ништа неће променити.”Промениће се и промениће се нагоре” упозорио је Вулин и навео да то не треба схватити као притисак и да свако има право на политичко опредељење и да каже шта мисли.”Али позивам све да преузму одговорност за судбину народа у чије име говоре, одговорност за будућност, за плату која треба да дође, за функционисање нашег здравства, школства, локалних самоуправа…”рекао је Вулин.Он је позвао оне који помињу бојкот да пре него што кажу да је то једино решење, само помисле на узимање одговорности за функционисања живота на КиМ без Владе Србије.
“Влада Србије ако не формира ЗСО неће моћи да води живот на КиМ као што га је до сада водила.Или ћемо формирати ЗСО или ћемо остати без институционалног и уставног механизма да живот на Ким и даље функционише” подвукао је Вулин.Он је позвао Србе на јединство, да буду уз своју државу и владу и додао да је годинама слушао да се Београд не интересује довољно за КиМ и да не води рачуна о својим грађанима на КИМ.”Ево сада је свим својим капацитетима на КиМ – поштујмо то и будимо заједно”, закључио је Вулин.

Вулин: нема нових сазнања о нападу на припадника ЕУЛЕКС

Kancelarija za KiMМинистар без портфеља задужен за Косово и Метохију Александар Вулин изјавио је да нема нових сазнања везано за истрагу напада на припаднике ЕУЛЕКС-а код Звечана. Вулин ће у понедељак посетити Косовску Митровицу. Вулин је рекао и да се за тај напад не може прихватити колективна кривица и одговорност.

“Нема колективне одговорности. Ми хоћемо име и презиме. Онај ко је то урадио је највећи непријатељ Срба и Србије – тај је непријатељ читавог света”, рекао је Вулин.
Он је рекао да је Влада Србије са своје стране понудила сваку помоћ и да надлежне службе раде свој посао. Вулин је истакао да је осуда Срба са КиМ била једнодушна, искрена и брза.
Он је позвао Србе да буду мирни и достојанствени, да буду уз своју Владу и да не дозволе да било ко ову или неку другу сличну ситуацију искористи за ескалацију насиља.

Вулин са амбасадорима Несврстаних

kancelarija

Министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за Косово и Метохију Александар Вулин разговарао је данас у Београду са амбасадорима Покрета несврстаних земаља.
Министар Александар Вулин је најавио да је Бриселски споразум само први у низу од очекиваних споразума, кроз које ће се унапредити дијалог између Београда и Приштине. Министар Вулин је нагласио да очекује да ће се у наредним споразумима решити и друга спорна питања, у првом реду питања својине и заштите српске културне баштине на територији Косова и Метохије.Том приликом министар Алксандар Вулин се захвалио амбасадорима на томе што њихове земље нису признале самопроглашену државу Косово. Такође, министар Вулин је упознао амбасадоре несврстаних земаља са постигнутим напретком у реализацији Бриселског споразума, нарочито у области телекомуникација, енергетике, организовања локалних избора на територији Покрајине и у области Закона о амнестији.

Check Also

Ивановић: Број заражених на КиМ ће расти

У српским срединама на Косову и Метохији, са око 120.000 становника, забележена су три случаја …