Главна / Вести / Косово и Метохија / Сви спремни за сусрет у Паризу, агенда још увек нејасна

Сви спремни за сусрет у Паризу, агенда још увек нејасна

Даниел Сервер, бивши амерички дипомата и експерт за балканска питања, је изјавио да ни Приштина ни Београд нису показали интересовање да иду напред као што су то урадили лидери Северне Македоније и Грчке, како би окончали међусобне неспоразуме.

Он сматра да је потребно да Србија прекине да спречава учлањење Kосова у међународне организације, а са друге стране да Kосово треба да одустане од таксе од 100 одсто на увоз српске робе, и такође да добије визну либерализацију.

“Kосово и Србија треба да покажу да су способни да третирају све грађане на равноправан начин како би се интегрисали у Европску Унију (ЕУ), али идеја кориговања границе, говори да су неспособни да тако нешто ураде”, изјавио је Сервер, додајући да је размена територије лоша идеја, пошто она дестабилизује цео регион, не само Западни Балкан.

Ипак, он је истакао да се “људи греше ако мисле да председник Србије Александар Вучић није припремљен за историјски споразум”.

Након седнице Владе, премијер Рамуш Харадинај, отворени противник било какве корекције границе је изјавио да не разуме због чега се помињу границе између Kосова и Србије када постоји потписани споразум.

“Kосово и Србија имају споразум за интегрисано управљање границама. Ми смо се сложили око интегрисаног управљања границама. Kосово и Србија имају унапређене односе у овом аспекту. Дакле имају међународни споразум. Дакле, Kосово не може да се врати уназад и дискутује о томе. То је споразум”, истакао је Харадинај.

Он је такође истакао да је Kосово спремно за дијалог са Србијом, те да неће учествовати ни у једном догађају који није јасан и уколико се незна како ће процес бити настављен. У овом контесту Харадинај је истакао да ако се жели да се иде напред, онда је непходан оквирни споразум, не само када је реч о Самиту у Паризу, него и на јесен, са новим представницима Европске Уније, како би се знало о чему се води дијалог.

С друге стране, српски председник Вучић је изјавио да било ко да се суочи са оним што се стварно дешава на Kосову, треба да буде озбиљан и одговоран, додајући да за демаркацију границе нема подршку у његовој нити у западним земљама.

“Ако мислите да буде више дугорочних споразума, сигурно је да ова (корекција граница) треба једнога дана да се нађе на столу. И неки паметни људи ће то морати да реше”, изјавио је Вучић, а коментаришући недостатак подршке међународне заједнице за идеју кориговања границе, он је истакао да “немају идеју шта ће се десити на Kосову, нити нешто друго на Западном Балкану. Нешто сугеришу, али незнају шта ће да ураде”.

Kосовски аналитичари не очекују да Kосово и Србија омекшају своје ставове када је реч о наставку дијалога. Односно сматрају да премијер Харадинај неће укинути таксе од 100 одсто на увоз српске робе, а Вучић неће одустати од услова да се прво укину таксе а затим настави дијалог.

Виолета Хаџоли из Демократског Института Kосова (KДИ) каже да није јасно да ли ће на Самиту у Паризу бити речи о наставку дијалога.

“Француска и Немачка ће сигурно настојати да убеди стране да се без услова врате на сто дијалога, али затим остају у дискрецији кораци које су одлучили да предузму Kосово и Србија. Дакле, не могу их обавезати, Француска и Немачка могу да сугеришу и траже од страна да се врате безусловном дијалогу, а затим су Kосово и Србија ти који одлучују шта ће даље радити”, изјавила је Хаџоли.

Универзитетски професор Арбен Фетоши сматра да је Самит у Паризу прилика да се деблокира ђалог између две земље, али да не треба очекивати постизање неког коначног споразума.

“Резултат Самита у Паризу могу бити приближавајући и јаснији што се тиче ставова или идеје кориговања (граница), али финале изгледа немогуће без директног укључивања Сједињених Америчких Држава (САД) или америчке улоге као домаћина законски обавезујућег споразума ”, изјавио је Фетоши за Лајми.нет.

И на јучерашњој седници Савета безбедности ОУН на којој су представници земаља чланица дискутовали о ситуацији на Kосову, један део њих, међу којима и Немачка и Белгија, тражили су од Kосова да укине таксе од 100 одсто на увоз српске и босанске робе, у циљу давања зеленог светла за наставак дијалога.

KосовоЛајв- Виолета Ороши Беришај

Check Also

СЛ: Наставак дијалога означио је почетак притисака страних служби на председника Србије

Наставак дијалога Београда и Приштини означио је почетак невиђених притисака страних служби на председника Србије …