Главна / Друштво / У центру Грачанице данас још једна акција бесплатног мерења шећера у крви и крвног притиска

У центру Грачанице данас још једна акција бесплатног мерења шећера у крви и крвног притиска

Саветовалиште за дијабетес, које функционише у оквиру Дома здравља Грачаница, данас реализује још једну акцију бесплатног мерења шећера у крви и крвног притиска и све то под слоганом “Здравље није све, али без здравља све је ништа”.

Радници Дома здравља, од раних јутарњих сати на платоу у центру Грачанице, пружају ову медицинску услугу свима онима који желе да провере своје здравље и утврде евентуална обољења, што је наишло на велико интересовање грађана, који истичу да су овакве акције веома корисне за њих.

“Ово је заиста једна корисна акција и захвални смо медицинским радницима Дома здравља Грачаница, јер имамо прилику да без чекања и на једном месту проверимо своје здравље”, каже Мирјана Недељковић, која је као случајни пролазник свратила да измери притисак и провери шећер у крви.

Координатор Саветовалишта за дијабетес Владимир Петковић,  каже да оваквим акцијама желе да укажу на значај превентиве, јер људи најчешће не знају да имају неки здравствени проблем, док не буде касно за било каквом реакцијом.

“Ово је једна од акција коју изводимо пре свега у циљу промоције здравља.Користимо сваку прилику да овако на јевним местима будемо што доступнији грађанима. Сматрамо да савремен човек треба мало више пажње да посвети управо превентивном деловању, јер је ниво свести о значају правовременог откривања било ког обољења на жалост веома низак код наших грађана”, каже Петковић.

Иако здравствене установе на овом простору, након увођења такси од 100 одсто од стране валасти у Приштини, имају потешкоћа у набавци лекова и медицинског материјала петковић истиче да се ти проблеми успешно превазилазе.

“Захваљујући ангажовању наше директорке Мирјане Димитријевић и помоћи Министарства здравља Републике Србије, ми немамо неких већих проблема у снабдевању. Имамо и одличну сарадњу са Одељењем за здравство при општини Грачаница, који нам заиста пуно помажу”, истиче Петковић.

Данашња акција бесплатног мерења крвног притиска и нивоа шећера у крви је , према речима Петковића, само једна у низу планираних за ову годину, а грађанима који желе да провере своје здравље не треба ни здравствена књижица.
Они којима се утврди нека неправилност у резултатима ових прегледа, упућују се на даље анализе и прегледе код одговарајућих лекара.

Check Also

Један новооболели од коронавируса у српским срединама на КиМ

У српским срединама на Косову и Метохији у последња 24 сата  забележен је један нови …