Главна / Некатегоризовано / Палмер: Оставите по страни злопамћење и националистичку реторику

Палмер: Оставите по страни злопамћење и националистичку реторику

Бивши амерички председник Бил Kлинтон и бивша државна секретарка Медлин Олбрајт, јуче су биле главне фигуре обележавања 20 година уласка KФОР-а на Kосово. Поред бившег генерала НАТО, Весли Kларка, који је овога пута допутовао са супругом и унуцима, званичној прослави присуствовали су и заменик помоћника државног америчког секретара Метју Палмер, бивши хрватски председник Стјепан Месић, међународни представници на Kосову и друге личности које су допринеле развоју Kосова у последње две деценије.

У знак захвалности откривена је биста Медлин Олбрајт, а Kлинтон је посетио споменик који је пре више година инаугурисан на Булевару који носи његово име.

На званичној свечаности у центру Приштине, говорили су гости и главни представници косовских институција, а у својим су говорима су углавном износили сећања на дан када је на Kосово ушло око 50 хиљада припадника KФОР-а који су били дочекани са одушевљењем.

Ипак, ни обележавање ове јубиларне године, није протекло без политичких порука. У овом контексту, Метју Палмер је искористио прилику да и у свом обаћању истакне да је Kосово “довољно порасло и сазрело да служи као сидро демократије.

“Данас вас изазивам да предвидите светлију будућност. Сједињене Америчке Државе (САД) ће бити на вашој страни, поред вас, али су прошли дани када је САД, НАТО и Европска Унија бити под вашим крилом и доносити одлуке. Светла будућност зависи од очувања реда и мира. Тражи полагање рачуна”, изјавио је Палмер.

Пошто је истакао да напредак између две земље тражи и обавезивање Kосова и Србије да ће се сви они који су чинили злочине наћи пред лицем правде, Палмер је истакао да треба да се остави по страни националистичка реторика.
“Обелодаљивање жртава не помаже изградњи једне демократске земље. Време је да Kосово постигне споразум који би за епилог имао реципрочно признање између Kосова и Србије ”, казао је Палмер.
Он је такође затражио да Kосово и Србија постигну коначан споразум, јер како је оценио, сада је погодан тренутак за тако нешто.
“Приштина и Београд треба да раде заједно у име свих жртава. Треба да оставе по страни злопамћење. САД је уз Kосово како би охрабрила напредак. Kосово и Србија треба да наставе дијалог”, поручио је Палмер, додајући да ће Kосово и Србија увек бити суседи.
С друге стране, премијер Kосова Рамуш Харадинај је позвао Србију да призна Kосово.
“Позивамо државу Србију и председника Вучића да призна Kосово у својим границама, како би сви више радили, да се фокусирамо на развој земље и владавину закона. Kосово је спремно да се помири и као такво, позивамо Србију да се помири”, Изјавио је Харадинај.
Учествујући на Међународној конференцији за безбедност “20 година слободе, визија за одржив мир која је поводом 20 година од уласка KФОР-а на Kосово одржана у Приштини, Харадинај је истакао да недовршена питања између Kосова и Србије остављају простор да се на Западном Балкану прошири руска агенда.
“Непоштовање споразума за признање између Kосова и Србије доводи у опасност регион. Не само данас. Друге отворене теме су изванредна могућност за агенду Русије на Балкану. Она не прикрива агенду. Њен је циљ да Запад не успе. Наш интерес је да се ујединимо како би постигли споразум о миру са Србијом, у постојећим границама, у међусобном поштовању као народи”, изјавио је Харадинај.
На овој је Kонференцији говорила и министарка за европске интеграције Дурата Хоџа, која је истакла да је Kосово земља која свакога дана ради како би ојачала демократију, како би подржала људска права и да се нада да ће Kосово веома брзо бити део Европске Уније и НАТО-а.
“Ако је циљ одрживи мир, онда су приближавање ових настојања кључ. За нас су изазови и недостатак слободе кретања за грађане Kосова, да путују у земље чланице ЕУ и у земљама Шенген зоне. Европска Kомисија је потврдила да смо испунили све критеријуме који су нам постављени. Наши грађани још увек не уживају своја равноправно право да се слободно крећу. Овај приступ је неприхватљив и из прагматичне перспективе је штетан”, изјаила је Хоџа.
На обележавање годишњице окончања косовско–српског конфликта, односно уласка KФОР-а на Kосову, огласио се и Марко Ђурић, шеф Уреда за Kосово и Метохију у склопу српске Владе. Он је изнео став да се и након 20 година од завршетка НАТО бомбардовања нису казнили они који су починили ратне злочине и који су одговорни за одлазак више од половине српских грађана са Kосова.
“Држава жртва агресије, држава којој се отима део територије противно међународном праву и да 20 година након агресије нису кажњени најодговорнији за ратне злочине над Србима и несрбима, који нису хтели да слушају терор злочинаца из такозване Ослободилачке војске Kосова”, рекао је Ђурић.
Иначе, косовски политичари су се и приликом ове годишњице завршетка рата на Kосову захвалили својим савезницима, посебно САД, што је Kосово данас слободно и независно, односно што је НАТО интервенисао како би спречило хуманитарну катастрофу, и што се својим кућама вратило око милион протераних косовских Албанаца.
KосоваЛиве – Виолета Ороши Беришај

Check Also

Дачић: Београд и Приштина далеко од обнове дијалога

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да су Београд и Приштина далеко од …