Главна / Вести / Косово и Метохија / САД не подржава дијалог који уназађује независност Kосова

САД не подржава дијалог који уназађује независност Kосова

Метју Палмер, заменик помоћника америчког државног секретара, јуче је у просторијама америчке амбасаде у Приштини окупио лидере косовске позиције и опозиције, а састанку су присуствовали и челник Српске листе и Самосталне либералне странке.
Ипак, медији нису успели да сазнају шта је била главна тема разговора, односно какве је поруке Палмер пренео политичким представницима на Kосову, али се нагађа да је у фокусу дискусије био предстојећи састанак у Паризу, најављен за почетак наредног месеца, односно стварање услова за наставак дијалога између Kосова и Србије.
Палмер који се пре доласка на Kосово састао и са српским председником Александром Вучићем затражио је од косовских челника да повуку одлуку о такси од 100 одсто на увоз српске робе, а обраћајући се на званичној свечаности поводом 20 година од уласка KФОР-а на Kосово, Палмер је истакао важност успостављања добросуседских односа са Србијом, односно наставак дијалога између две земље.
“Разумем да је тарифа веома популарна и разумемо зашто, али ми охрабрујемо људе, како политичке лидере тако и гласаче Kосова да добро погледају шта у ствари од овога добија Kосово и шта је у ствари проузроковало на Kосову. И ако се то јасно сагледа, мислим да ће се сложити са нашим закључком да тарифе коренито не помажу Kосово на путу на којем треба да напредује”, изнео је став амерички дипломата у интервуу за Радио СЛободна Европа.
У истом интервју, Палмер је поновио подршку Сједињених Америких Држава (САД) наставку дијалога уз посредовање Европске Уније (ЕУ), и изнео став да је Самит у Берлину и предстојећи састанак у Паризу „дизајниран“ како би се и подржао дијалог у Бриселу.
„Ми настављамо да подржавамо дијалог вођен од Европске Уније. Мислим да је фундаментално за будућност обеју земаља, Србије и Kосова да пронађу пут за нормализацију односа, идеално би то значило обострано признаје и отварање њиховог пута према европским интеграцијама. Повратак (преговарачком) столу је фундаменталан. То подразумева суспендовање тарифе, дакле уклањање препрека за напредак. Верујем да су обе стране спремне да се поново састану, али је важно да се створе услови како би се то омогућило. Ми остајемо главни подржаваоци у овом процесу. За Kосово нема другог пута напред, осим дијалога, нормализације односа и надамо се да ће се то што пре догодити“, изјавио је Метју.
Амерички дипломата је такође изнео и став његове земље у вези идеја које последњих месеци пласира председника Kосова Хашим Тачи, везане за решавање односа са Србијом, као што је она о корекцији граница, у том склопу чак и припајање Прешевске долине Kосову, до последње изјаве о могућности уједињења са Албанијом, као одговор Европској Унији која одуговлачи са давањем зеленог светла за визну либерализацију и поред тога што је Kосово испунило све тражене критеријуме.
“Подршка САД независном Kосову остаје снажна и то унапређује циљ за стабилан и просперитетни Балкан. Ова политика има подршку од свих у Америци и ми смо поносни због помоћи коју смо дали народу Kосова. Ми одбацујемо циничан концепт да је једини пут да се иде напред враћање времена уназад за независност Kосова. Такође, одбацујемо идеју да је будућност Kосова уједињење са неком другом државом”, изјавио је Палмер.
Иначе, Палмер је на питање да ли може да такозвана “шатл” дипломатија помоћи да се две стране врате за преговарачки сто, Палмер је одговорио да је стигао из Београда и да је сада у Приштини.
“Ми одвијамо разговоре са обе стране у овом процесу око тога како да идемо напред. На крају крајева не зависи од нас да преговарамо споразум. Приштина неће преговарати о споразуму са САД, неће преговарати споразум са Бриселом, треба да преговара са Београдом, тако да треба да изнађе пут напред враћајући се на сто дијалога, враћајући се на сто преговора и постигне споразум који унапређује националне интересе Kосова”, изјавио је Палмер.
С друге стране, Бодо Вебер из берлинског Савета за политику демократизације је изјавио да немачка канцеларка Ангела Меркел и француски председник Емануел Макрон нису одустали да инцијативе да се косовски и српски лидери састану у Паризу, чији је циљ да се обнови дијалог.
“Федерика Могерини и њена екипа која је у последње две године отимала преговоре за дијалог од других институција ЕУ, укључујући и владе држава чланица, ваљда је био најекстремнији пример таквог управљања. Зато је од велике важности што су две државе чланице од највећег утицаја преузеле иницијативу како би вратили под контролу процес преговарања као и на колосек озбиљних преговора за постизање заиста свеобухватног споразума за пуну нормализацију односа Kосова и Србије. Ово је процес који не треба и не може да чека док председник Европске Kомисије и високи представници и званично преузму задатке.
У интервјуу за “Газета Еxпресс” Вебер је поред осталог истакао да је од важности да у случају обнове диалога овај процес не траје више од две године, а да евентуални споразум треба да буде свеобухватна, изграђен на основи мирног суживота Србије и Kосова.
Бодо Вебер је такође истакао да верује да Сједињене Америчке Државе може да одигра подржавајућу улогу у у односу на Европску Унију ради постизања коначног споразума, а на питање да ли ће се у дијалог укључити Русија, Вебер је изјавио да није сигуран.
“Русија није заинтересована ни за какав конструктиван процес којим управља Запад, и нарочито не оне који приближавају Србију евоатлантским интеграцијама”, изнео је став Вебер.
KосоваЛиве- Виолета Ороши Беришај

Check Also

Ђурић деци са КиМ: Поносни смо на вас, овде сте своји на своме

Малишани основних школа са Косова и Метохије који су јуче бодрили фудбалере на  Партизановом стадиону, …