Главна / Вести / Косово и Метохија / Србима у селу Петрич код Клине полиција забранила прославу славе поводом празника Св.Тројице

Србима у селу Петрич код Клине полиција забранила прославу славе поводом празника Св.Тројице

Косовска полиција није дозволила обележавање литија Србима који су се окупили у селу Петрич Општине Клина.

Божидар Шарковић потврдио је за Радио Косовска Митровица да се око 30 Срба окупило да обележи литије у селу у ком су некад живели.

“Прошле године смо имали физички напад од Албанаца овог села. Међутим, ове године се нису окупили , али је био велики број полиције, која нам није дозволила да уђемо у двориште где се налази срушени храм Свете Тројице. Поред наше молбе И обавештења у петак полицији, УН-у, КФОР-у, ОЕБС-у, синоћ ме је звао један инспектор који је рекао да је скуп забрањен у селу Петрич. Ми смо на своју одговорност ипак отишли, где нас је сачекала полиција која нам није дозволила да уђемо у двориште где је требало да обавимо резање колача са свештеником” рекао је.

Шарковић каже да је шефица УН-а из Пећи молила да им се омогући улазак, полиција то није дозволила, уз образложење да није безбедно.

Сарковић каже да није било ниједног мештанина у близини , али да упркос томе није им дозвољен улаз.

Он подсећа да су дошли расељени Срби да обележе празник.

Разочарање не крије ни осамдесетогодишња старица, једина Српкиња, старици Ката Петанић, која се овом догађају радовала, као јеидном лепом што у Петричу може да доживи.

Полиција им није дозовила да колач пресеку ни у кући Радомира и Славице Грујић, домаћинима из Мрчајеваца , којима је као повратницима пре неколико година запаљена кућа исте вечери након што суи м претходно уручени кључеви.

Срби ће ипак обележити овај дан, И то код породице Пешић у Клини, је им у Петричу то није омогућено.

Извор: Радио Косовска Митровица

Check Also

Српска листа: Бесрамни напади Весне Пешић захтевају најхитнију реакцију

Бесрамни напади Весне Пешић и осталих тзв. опозиционара којима се најдиректније прети убиством председнику Александру …