Главна / Вести / Косово и Метохија / Потписан меморандум за подршку „Женском инклузивном центру“ у Новом Брду

Потписан меморандум за подршку „Женском инклузивном центру“ у Новом Брду

Општина Грачаница једна је од седам општина на Косову која је потписала меморандум о институционалној и финансијској подршци Прихватилишту „ Женски инклузивни центар“ , Сигурној кући за жртве породичног насиља.

Према плану предвиђено је да Женски инклузивни центар буде смештен у Новом Брду а осим општине Грачаница подршку у њеном раду у циљу заштите и збрињавања жртава породичног насиља пружаће и општине Партеш, Ранилуг, Клокот, Ново Брдо, Штрпце, Грачаница и Каменица.

У име општине Грачаница меморандум је потписао заменик председника општине Саша Данић. Пре потписивања меморандума у Гњилану је у оквиру овогодишње Политичке академије за жене, која се одржава уз помоћ НДИ (Национални демократски институт) и уз подршку УСАИД-а, неформална група жена из Косовског Поморавља организовала округли сто посвећен отварању Сигурне куће у Новом Брду.

Жене из Косовског Поморавља су током претходних шест месеци радиле на представљању свог плана о раду Сигурне куће у Новом Брду, за коју већ постоји изграђен и делимично опремљен објекат. Оне су на састанцима са локалним, али и са представницима централног новоа власти говориле о потреби да се помогне жртвама насиља.

Неформална група жена из Косовског Поморавља истакла је да је број жртава насиља у сталном порасту, као и да је неопходно пружити им помоћ и право на рехабилитацију.

Check Also

Српска листа: Бесрамни напади Весне Пешић захтевају најхитнију реакцију

Бесрамни напади Весне Пешић и осталих тзв. опозиционара којима се најдиректније прети убиством председнику Александру …