Главна / Вести / Косово и Метохија / Медицински факултети Србије заједно у Косовској Митровици

Медицински факултети Србије заједно у Косовској Митровици

Састанак Заједнице факултета медицинских наука Србије одржан је данас у Деканату Медицинског факултета Универзитета у Приштини са седиштем у Косовској Митровици, а најављена су нова улагања у здравствени систем као и изградња нових клиничкоболничких центара.

 

Декан Медицинског факултета у Приштини и председвајућа Заједнице Сузана Матејић подсетила је да је та Заједница основана управо у Косовској Митровици 2004. године те да је реч о првом састанку који се ту одржава од оснивања.

Матејић је указала да се скуп одржава под покровитељством приштинског универзитета, Канцеларије за Косово и Метохију и ресорних министарстава, као и да седници присуствују декани свих медицинских, стоматолошких и фармацеутских факултета Србије, као и придружени чланови из Фоче и Подгорице.

Заменик директора Канцеларије за КиМ Ззељко Јовић је навео да кроз различите програме и пројекте Влада Србије посредством те Канцеларије и ресорног Министарства здравља дуги низ година конртинуирано ради на подизању укупних здравствених капацитета.

Јовић је рекао да је основни услов останка и опстанка српског живља на простору КиМ здравствени систем који може да одговори свим изазовима, а који су на том простору већи и снажнији него било где у централној Србији.

„Данашњи састанак је знак да се у све активно укључила и академска заједница и очекујемо да заједничцким снагама изнедримо нове, младе кадрове који ће успети да се боре са свим тим проблемима карактериштицним за ово поднебље, а уз помоћ и подршку државе, с обзиром да смо веома много уложили и планирамо тек велика улагања у здравствени систем“ нагласио је Јовић.

Заменик директора Канцеларије за КиМ је подвукао да је планиран скори почетак изградње новог клиничко болничког центра у Косовској Митровици, као и Грачаници, а да су за све то потребни нови врхунски млади кадрови у здравству.

Извор: Танјуг

Check Also

У српским срединама на КиМ један преминули и још 38 позитивних на коронавирус

У српским срединама на Косову и Метохији у последња 24 часа коронавирус је потврђен код …