Главна / Некатегоризовано / Уставни суд ће појаснити ко има право да преговара са Србијом

Уставни суд ће појаснити ко има право да преговара са Србијом

Према информацијама посланице Покрета Самоопредељење Аљбуљене Хаџиу, Уставни суд Kосова је позитивно одговорио на примедбе две опозиционе партије Покрета Самоопредељење и Демократског савеза Kосова везане за Нацрт закона у којем су одређене обавезе, одговорности и компетенције владине делегације у дијалогу са Србијом, који су усвојили посланици косовске скупштине.
Ове две опозиционе партије су од Уставног суда тражиле да у целости донесе одлуку да ли је Закон о дијалогу у складу са диспозицијама Устава Kосова, односно са чланом 2, која се односи на суверенитет; чланом 4 који говори о форми владавине и поделе власти; чланом 7 који третира уставни ред Републике Kосово; чланом 18 који говори о начину ратификовања међународних споразума, чланом 20 који се односи на пренос суверенитета – преласка државних компетенција, чланом 65 који набраја компетенције скупштине, чланом 93 који се тиче компетенција Владе и члана 94 који се тиче компетенција премијера.
Посланик Демократског савеза Kосова Дритон Сељманај је приликом предаје Закона о дијалогу за оцену уставности Уставном суду Kосова изјавио да опозиција оспорава овај Закон концентришући се на три главна стуба.
“Први стуб се тиче тенденције да се путем овог Закона одреди промена институционалне и уставне хијерархије и у доношењу одлука у дијалогу са Србијом. Други стуб се тиче законских компетенција државне делегације коју смо у ствари видели као тенденцију за директно уплитање у уставне компетенције извршних и законодавних власти. Трећи стуб се тиче покушаја да се овом Закону да карактер ‘леx специалис’, да се надгласа у случају колизије са другим законима”, истакао је Сељманај.
С друге стране, Аљбуљена Хаџиу је за дневни лист “Kоха диторе” изјавила да опозиција оспорава законитост овог Нацрта закона о дијалогу јер су имали доста законских аргумената који потврђују кршење Устава и да у овом контексту није постојала могућност да га Уставни суд мимоиђе.
“Циљ оних који су ту делегацију гурали напред, не усуђујући се да зауставе Тачија, омогућили су му једну делегацију са циљем његовог легитимисања. Избор је јасан: зауатављање Тачија одлуком Владе и скупштине. Сваки други маневар, за нас је неприхватљив”, изјавила је Хаџиу.
Дневни лист “Kоха диторе” позивајући се на своје изворе преноси да ће Уставни суд Kосова објавити своју одлуку и званично у року од 10 дана, и да ће прецизирати одговорност ко може да води дијалог са Србијом. Према истим изворима, главну улогу имаће скупштина и Влада Kосова, а не председник Kосова. Што се делегације за дијалог са Србијом тиче, судије Уставног суда се ослањају на аргумент да није дозвољена примена извршних повластица.
Иначе, Социјалдемократска партија Kосова Шпенда Ахметија је једина опозициона партија која је подржала овај Закон о дијалогу, односно оснивање владиног преговарачког тима, у склопу којег имају и свог представника, са образложењем да су на тај начин елиминисали представљање Тачија у дијалогу са Србијом.
Ова партија сада очекује да Уставни суд и званично обелодани своју одлуку.
“Социјалдемократска партија Kосова није добила званичну одлуку Уставног суда Kосова. Само онда када буде објављена званична верзија, ми ћемо донети одлуку у вези нашег деловања”, изјавила је Натура Kучи, портпаролка ове партије.
Иначе, одлуку да се Социјалдемократска партија Kосова придружи владајућој коалицији када је реч о дијалогу са Србијом, косовска опозиција тумачи као да својом улогом она у ствари омогућава владајућој коалицији останак на власти.
И премијер Kосова Рамуш Харадинај је изјавио да још увек није добио званичан став Уставног суда везаног за Нацрт закона о дијалогу са Србијом, тврдећи да мандат делегације за дијалог произилази из “другог акта”.
“Поштујем одлуку Уставног суда уколико је таква, пошто незнам званичан став. Али, мислим да је било непотребан, да вам право кажем, један закон, јер парламент доноси одлуку на основу Устава и мандат ти даје на основу Устава и закона на снази”, изјавио је Харадинај у емисији “Интерактив” на телевизији “Kоха Визиони”.
Он је такође истакао да нема потребе да се посебним законом прецизирају компетенције преговарачког тима.
“Мислим да би то био додатан посао око компетенција, а мандат (владиног тима за преговоре) не извире из Закона. Мандат извире из Резолуције и гласова у парламенту. Дакле, државна делегација има мандат”, закључио је Харадинај.
Иначе, скупштина Kосова је 7 марта ове године усвојила у другом разматрању Нацрт закона о обавезама, одговорностима и компетенцијама државне делегације Kосова у процесу дијалога са Републиком Србијом, са 58 гласова посланика и три уздржана гласа. Истога дана у другом гласању, са 61 гласом, скупштина Kосова је усвојила Платформу за дијалог око коначног свеобухватног и законски обавезујућег споразума између Kосова и Србије.
Kосовска опозиција, искључујући Социјалдемократску партију Kосова која истиче да је управо она иницијатор Платформе за дијалог, нису учествовали у том гласању, али су још тада најавили да ће Нацрт закона послати на интерпретацију Уставном суду Kосова.
KосоваЛиве- Виолета Ороши Беришај

Check Also

Још једна пљачка у Брњици

Након низа пљачки у Грачаници у претходних недељу дана, синоћ је опљачкана породица Бојковић из …