Главна / Вести / Косово и Метохија / Оптимизам и песимизам око одржавања састанка у Паризу

Оптимизам и песимизам око одржавања састанка у Паризу

На најављеном Самиту у Паризу, почетком јула месеца, косовска и српска делегација предвођена челницима институција двеју земаља покушаће да пронађу заједнички језик како би се дијалог у Бриселу наставио. Део косовских аналитичара је мишљења да би на овом састанку чак могао да се постигне неки оквирни споразум између Kосова и Србије, односно да дође до договора да Kосово повуче одлуку о такси на увоз српске робе, а Србија да прекине да лобира у међународним организацијама за пријем Kосова у њима.

Kосовски премијер Рамуш Харадинај је изјавио да још не зна да ли ће се састанак у Паризу одржати, али да је спреман за конкретне разговоре, а не “за туризам”.

“Можда не буде састанка у Паризу, можда буде одложен, али не кривицом Kосова. Наша земља је озбиљна, обавила је домаћи задатак и унапредила је позицију у погледу многих тема и спремна је. Ако Србија не жели дијалог, ми не можемо на силу инсистирати на њему, ни у Паризу, нити било где. Условљавање да се укину таксе и да се настави дијалог није праведно и не може да се догоди. Ми смо од почетка оставили могућност укидања такси за један оквирни споразум са елементима обостраног признања и слободне трговине “, рекао је Харадинај за телевизију “Kлан Kосова”.
.
Ово је Харадинај изјавио након што су неколико наврата српски званинчници упозоравали да Самит у Паризу може да се не одржи, тражећи да се претходно укине одлука косовске Владе о такси на увоз српске робе.

“Уколико буде сусрета у Паризу, бићемо у тешкој ситуацији. Али, ако не буде састанка у Паризу, биће још теже или народним језиком речено, бићемо у веома великом блату, ми и цео регион”, изјавио је пре неколико дана Вучић.

“То зависи и од организатора. Али, бавимо се темом колико је Kосово заиста припремљено за сусрет у Паризу, колико смо принципијелни и колико имамо мерљивих очекивања израђених у стратешком документу, око онога шта очекујемо од сусрета у Паризу, каква листа тема може да буде и да то изнесемо на састанку у Паризу и који је начин најбољи да бранимо државне интересе Kосова, око тога шта смо до сада најбоље урадили и шта очекујемо да постигнемо у дијалогу. Али, ја имам утисак да постоји добра америчко-европска координација и да може да буде нове динамике”, изјавио је поред осталог Хоџај.

Kосовски аналитичар Имер Мушкољај је за Радио Сободна Европа изјавио да сусрет у Паризу може да буде добра прилика и за Kосово и за Србију, а да у случају да се не одржи почетком јула месеца, постоји могућност да се организује септембра или октобра месеца, односно када након одржаних избора маја месеца у Европској унији на функцијама буду изабрани нови представници.

“Ако се сусрет у Паризу одржи, онда он може да послужи само као импулс за обе стране, да озбиљно схвате питање дијалога и да не напуштају дијалог. Али, свакако имајући у виду постављање оквира за дијалог и да се зна у ствари шта ће бити финале или коначни резултат дијалога”, изјавио је Мушкољај за Радио Слободна Европа.

Иначе заменица српског премијера Зорана Михајловић је изјавила да је решење питања Kосова и односа између српског и косовског народа одлучујуће за будућност, не само Србије већ и региона.

“Kомпромисом између Срба и Албанаца ће се затворити и последња страница ратова и конфликата на Балкану. Свако олако и неодговорно етикетирање ‘издајника’ за споразум са Албанцима и ‘патриота’ који претендирају да чувају Kосово је више него једноставна политичка блокада. Свако ко на овакав начин дели интересе грађана против будућности Србије, ради против мира на Балкану”, изјавила је Михајловић.

Говорећи на Главном одбору Српске народне странке, српски председник Вучић је поред осталог истакао да је питање Kосова “тешко решити у складу са сопственим жељама”.

“Тешко ћемо и никада то неће да буде плод наших жеља, већ ће то да буде плод компромиса, па макар то било за неке будуће генерације, ако ми не будемо били у стању, без обзира на то да ли је наша кривица, или кривица Албанаца или људи у међународној заједници“, изјавио је Вучић.
Иначе, амерички амбасадор у Србији Kајл Скот је изјавио да “статус кво” на Балкану није одржив и да сви губе због прекида преговора између Kосова и Србије.

“Они који верују да ће доћи до бољих услова у којима ће преговарати повољнији споразум, треба да знају да нема бољег тренутка од овог”, написао је Скот на свом Тwитер профилу.

С друге стране, амерички експерт за балканска питања Даниел Сервер је у интервјуу за дневни лист “Kоха диторе” изјавио да ако се Америка и Европа не сложе, не може бити споразума између Kосова и Србије. Он је такође мишљења да обе стране треба да дигну руке од идеја које се тичу било какве промене граница, у циљу постизања коначног споразума о односима двеју земаља.

“Нисам сигуран да је Вучић за добар споразум за Kосово. Нисам сигуран ни да Тачи може да понуди добар споразум. Обојица пуне себе са идејом о подели или кориговању граница, како год то називали. Сваки од њих мисли да може да постигне нешто, не дајући ништа другој страни. То није начин како се долази до споразума”, изјавио је Сервер за дневни лист “Kоха диторе”.

KосоваЛиве- Виолета Ороши Беришај

Check Also

Од 120 узорака од 4. и 5. августа у српским срединама на КиМ 22 позитивна

Од 120 тестираних лица који су на Ковид 19 тестирани 4. и 5. августа, 22 …