Главна / Вести / Косово и Метохија / И држава финансира народне кухиње на КиМ

И држава финансира народне кухиње на КиМ

Kancelarija za KiMКанцеларија за Косово и Метохију саопштила је данас да је током 2012. године доделила, а ове године и исплатила, 12 милиона и 880.000 динара Рашко-призренској епархији на име помоћи народним кухињама.

Реагујући на изјаву директора РТВ Б92 Верана Матића да су фарму коза у Новом Брду финансирали само донатори, Канцеларија је у демантију навела да је шест народних кухиња, између осталог и у Новом Брду, отворено управо новцем државе, а да се у тим кухињама припремају оброци и хлеб за 2000 корисника.

Осим тога, наводи се у саопштењу, Канцеларија за Косово и Метохију издвојила је 25.760.000,00 динара за хонораре 36 радника у тим кухињама и за набавку основних намирница за припрему хлеба.

Канцеларија подсећа да је у 2013. години издвојен новац за куповину трактора за фарму у Новом Брду и 1.800.000,00 динара, што је део новца за пројекат изградње млекаре, а на захтев НВО “Мајка девет Југовића”.

Такође, Канцеларија за Косово и Метохију је више пута усмеравала донаторе да помагну тим народним кухињама.

Ово је само један део помоћи који је у протеклом периоду Канцеларија за Косово и Метохију упутила српском народу у Покрајини уз напомену да је финансирала и изградњу станова, кућа, школа, обданишта, донирала је огрев, семе за пољопривредне културе.

У саопштењу се наводи и да је Канцеларија помагала и да ће помагати српском народу на Косову и Метохији када год и колико год буде потребно, јер она и постоји да помогне да се српски народ врати и остане на Косову и Метохији, на својим вековним огњиштима и да му се тамо обезбеди пристојан и достојан живот.

Саопштењем о издвајањима за КиМ Канцеларија је реаговала на изјаву директора РТВ Б92 Верана Матића коју је поводом отварања фарме коза у Новом Брду дао Телевизији Пулс из Шилова да “Влада Србије није помогла изградњу фарме, већ да су то учинили искључиво донатори”.

У демантију Канцеларије наводи се, између осталог, да они желе да верују да “господин Матић није располагао правим информацијама”, због чега су и њега али пре свега ширу јавност у централној Србији и у Покрајини, и желели да обавесте о тома колико држава помаже Србе на КиМ.

Check Also

Српска листа: Три године од убиства Ивановића, без откривања починиоца и налогодавца

Поводом обележавања треће године убиства лидера ГИ СДП Оливера Ивановића, из Српске листе кажу да …