Главна / Вести / Косово и Метохија / Помоћ у економском оснаживању интерно расељеним лицима

Помоћ у економском оснаживању интерно расељеним лицима

jutarnjiНа територији општине Липљан у току је реализација бројних пројеката које финансира Канцеларија за Косово и Метохију. Гостујући у јутарњем програму Радио Грачанице, председник привременог органа општине Липљан Срђан Петковић рекао је да је међу бројним активностима које се тичу помоћи на терену, општина расписала конкурс за одржив опстанак интерно расељених лица.

„Конкурс се приводи крају, 14  лица добиће помоћ за економско оснаживање и осамостављивање. Поред тога још 40  породица које су социјално угрожене и живе у неадекватним условима добиће грађевински материјал у вредности од  150 000,00 динара“, рекао је Петковић.

По речима Срђана Петковића мештани општине Липљан могу очекивати да у скоријем року буде изграђено још двадесетак кућа намењенех породицама које живе од социјалних примања и испуњавају услове конкурса.

„За сада имамо најаве о реализацији тог пројеката, али о томе ће још бити речи, приоритет су започети пројекти“, каже Петковић.

Као и у осталим срединама на Космету и у општини Липљан  је стопа незапосленсти веома велика.

„На територији општине Липљан незапослених има између 40 и 50 %. Послали смо захтев Канцеларији у којем тражимо да се 30 лица која су на Бироу за запошљавање активирају у неке од јавних радова“.

Од осталих пројеката које је општина предложила Канцеларији, један од приоритетних је и реновирање Дома културе у Доњој Гуштерици.

„ Овај пројекат се још увек разматра. Општина је одрадила комплетни пројекат, вредности шест милиона динара, и надамо се да ћемо ускоро почети са његовом реализацијом“, рекао је Петковић.

Општина Липљан ће превасходно радити на решавању проблема који су затечени по доласку привремених органа, како би била у могућности да се позабавити проблемима мештана који живе на територији ове општине.

Check Also

Вучић са Столтенбергом у Бриселу: НАТО је посвећен КФОР-у и његовој мисији

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтеберг поручио је да је Северноатлантска алијанса посвећена мисији КФОР, која …