Главна / Друштво / Завршна конференција пројекта “Делуј локално, да се твој глас чује”

Завршна конференција пројекта “Делуј локално, да се твој глас чује”

Завршна конференција у оквиру пројекта „Делуј локално, да се твој глас чује“ коју спроводи НВО „Радио Митровица Север“ у сарадњи са Општином Звечан, одржана је данас.

Резултате су представили координаторка Маја Фићовић и новинарка Ивана Вановац, а приказан је и видео спот на тему „Заговарање“, где је приказан пример како млади могу да активно учествују, обрате се општини и затраже пријем, те успешно лобирају да реше проблеме, у овом случају проблем затварања Омладинског клуба.

Маја Фићовић је истакла да су у претходном периоду имали сјајну сарадњу са Општином Звечан, те спровели бројне активности, истраживање на тему учешћа младих у процесима одлучивања, округле столове, дебате, емисије,а све у циљу анимирања младих да буду активни.

Ивана Вановац је истакла најзначајније резултате добијене истраживањем, а која је доступна и на нашем сајту. У истраживању је подсетимо учествовало 200 младих од 18 до 35 година са територије Општине Звечан.

„Kључна реч јесте поверење, као најважнији моменат у развоју сарадње грађана са локалном самоуправом. Млади су спремни на сарадњу, имају покретачки дух и желе да се ангажују за заједнички интерес“ истакла је Вановац и додала да млади желе формриање органиазција које би само њих окупљале у оквиру једне самоуправе.

Kао трећу тачку навела је апел младих да када дођу са неком иницијативом, да се представници локалне саоуправе не оглуше о њихов захтев.

Издвојила је такође цивилни сектор, односно невладине организације за које кажу да су се показали као најбољи партнери локалних самоуправа у сваком смислу. „Испоставило се да је грађанима лакше да се обрате невладиној организацији, која после те њихове захтеве доставља локалној самоуправи“ рекла је Вановац, наводећи да је Општина Звечан добар пример сарадње са цивилним сектором. Навеле је и да је 85 одсто младих рекло да се информише путем медија, те истакли значај електронске платформе , што је јасна порука колико су медији важни, каже Вановац, наводећи и да је систем Е општине, где путем електроснке платформе постављају питања и најбрже добјјау одговор, такође веома значајан.

Kонференцији су присуствовали председница СО Звечан Биљана Јаредић, Небојша Јевтић , координатор Службе за заједнице, повратак и интергације у кабинету градоначелника, Сања Лазаревић, саветница за учешће грађана у Општини Звечан испред УН Хабитат,Милан Радомировић из Одељења за културу, омладину и спорт представници НВО „Нова друштвена иницијатива“ и „Ецологица“, Лука Јовановић, представник Студентског парламента, представници младих, медији.

Председница СО Биљана Јаредић рекла је да је потребно израдити Акциони план за младе за шта су потребна средства, те поставити приоритете. „Што се тиче законских оквира локална самоуправа ће то морати да поштује не само везано за младе, већ на свим нивоима укључивања грађана у процес доношења одлука и ми смо једина општина која има формиране локалне савете“ истакла је Јаредић.

Истакла је да комуникацију треба унапредити и са старијом популацијом, будући да са младима то много лакше фунционише захваљујући друштвеним мрежама и напретку интернет технологија.

Сања Лазаревић, саветница за учешће грађана испред УН Хабитат, рекла је да Општина Звечан уз подршку УН Хабитат израђује план учешжа грађана и у склопу тог плана посебну пажњу посвећују младима и особама са инвалидитетом, те осталим маргинализованим групама. “Нацрт плана ће највероватније бити представљен крајем спетембра месеца и мислим да ће тамо постојати конкретни механизми за учешће свих грађана, како страијих тако и млађих, где ћемо креирати посебне акције како младе мотивисати да раде, учествују и буду активни” рекла је Лазаревић истакваши да постоји низ акција које Општина Звечан спроводи.

Истакла је да комуникацију треба унапредити и са старијом популацијом, будући да са младима то много лакше фунционише захваљујући друштвеним мрежама и напретку интернет технологија.

Пројекат је реализован у сарадњи са Општином Звечан, у склопу Регионалног програма локалне демократије, који финансира Европска унија, а спроводи Програм Уједињених нација за развој (УНДП).

Извор: Радио Косовска Митровица

Check Also

Преминуо др Небојша Миловановић

Истакнути лекар, хуманиста, директор Дома здравља у Доњој Гуштерици др Небојша Миловановић, изненада је преминуо …