Главна / Вести / Косово и Метохија / Промовисана књига Ђорђа Јевтића-“Косово у делима српских аутора”.

Промовисана књига Ђорђа Јевтића-“Косово у делима српских аутора”.

 

У оквиру Видовданских свечаноисти у просторијама Дома културе Грачаница, одржана је промоција шесте по реду књиге публицисте Ђорђа Јевтића под називом “Косово у делима српских аутора”.

О књизи су  говорили проф. др Драгомир Костић, књижевни критичар Жарко Миленковић и аутор.

Један од рецензената књиге проф. др Драгомир Костић истакао је да је књига Ђорђа Јевтића у ствари подсетник на све оно што је у српском културном стваралаштву имало значајну улогу.

„ Зна ли неко за Милорада Рогановића, новинара Радио Приштине и књижевника – аутора романа „Отети завичај“ , објављеног још пре рата, који говори о љубави Србина и Албанке, као и романа „Векови Косова“ објављеног 2002 године о чак пет генерација Вуковића на Косову?“- упитао је Костић и одмах додао- „не брините сећа се Ђорђе Јевтић“!

Јевтић у првом делу своје књиге . помиње многе ауторе са простора КиМ, попут Слободана Костића, Милоја Дончића, Ратка Поповића, Жарка Миленковића, Саше Јовановића, Боривоја Угриновића, Александра Б. Лаковића,  Голуба Јашовића, Милорада Рогановића и Новице Соврлића.

У другом делу пише о стваралаштву  Аце Ракочевића, поводом десетогодишњице његове смрти,  Петера  Хандкеа и његовој књизи „Кукавице у Великој Хочи“, Олге Димитријевић, Новице Китића, Станислава Којића, Леле Марковић и професора Драгише Бојовића.

У одељку- Косово и Метохија у српској документаристици -говори о књигама академика Атанасија Урошевића, износи општи поглед на стваралаштво вредног косовског истраживача села у косовском Поморављу Станислава Којића, настављајући да пише о књигама Ранка Милићевића, Ане Костић, Дене Дебељковића, Зорана Ђорђевића, Ратка Стоиљковића, Пере Симића, Живорада Игића, Момчила Трајковића и Владимира Вучковића.

На крају у четвртом одељку  „ Хроника српске позоришне драме“,пише о настанку и развоју Српске драме покрајинског Народног позоришта Приштина.

Говорећи о значају књиге, књижевни критичар Жарко Миленковић истиче да „у тренутку када се у јавном дискурсу о Косову све чешће чује , шта то ми данас имамо на КиМ, важност појаве овакве књиге је веома велика“.

„Ова књига представља склапање мозаика Косова као делатног мотива аутора који о њему пишу.Склапајући овај мозаик важних имена и личности и догађаја савременог српског стваралаштва на КиМ, Ђорђе Јевтић у тај мозаик уграђује и себе као сведока, а ту могућност имају само одабрани“, истакао је Миленковић.

Ђорђе Јевтић је рођен 1947. године у Сушици близу Грачанице. Дипломирао је на Групи за српскохрватски језик и књижевност на Филозофском факултету у Приштини. Од 1974. до 1997. био је новинар и уредник у Новинској агенцији Танјуг, а од 1997. до 2000. био је потпреседник Градског већа СГ Приштине. Од 2007. до пензионисања 2013. године, био је руководилац Службе за информисање СГ Приштина са седиштем у Грачаници. Извештавао је и писао о свим збивањима на Косову и Метохији у последњих пола века, о чему је објавио десет фељтона и пет публицистичко аналитичких књига. Покретач је неколико часописа и културних манифестација.

Check Also

„Печат херцега Шћепана“ Живојину Ракочевићу књижевнику из Грачанице

Управни одбор културне манифестације „Трг од ћирилице” једногласно је донео одлуку да овогодишњи „Печат херцега …