Главна / Вести / Косово и Метохија / Николић и Бан Ки Мун о ситуацији на Космету

Николић и Бан Ки Мун о ситуацији на Космету

nikolicПредседник Србије Томислав Николић састао се у седишту Уједињених нација у Њујорку са генералним секретаром светске организације Бан Ки Муном.
Председник Николић изјавио је , након сусрета са генералним секретаром Уједињених нација Бан Ки Муном, да је у разговору са првим човеку светске организације отворено изнео све проблеме које постоје на Косову и Метохији, почев од правосуђа, па до проблема који се појављују у вези са организовањем локалних избора.
Николић је, у изјави Тањугу, оценио да је састанак протекао у изванредној атмосфери и да се о свему говорило отворено и пријатељски.
“Он је желео да сазна много информација о томе шта је Србија учинила у последње време, посебно на КиМ, у преговорима са привременим институцијама из Приштине, као и у преговорима са ЕУ”, истакао је председник Србије.
Николић је нагласио да је Бану потпуно отворено изнео све о проблемима који се појављују у вези са локалним изборма на Косову, на које је власт у Београду позвала Србе да изађу, а Албанци би то сад “желели да представе као да су то избори у међународно признатој држави”.
Председник Николић је казао да је током получасовног састанка са генералним секретаром УН било речи и о Хашком трибуналу, истакавши да је он покренуо ту тему јер сматра да је време да УН “схвате да сви који су осуђени на затворске казне сада треба да их издржавају у својој земљи”.
Током састанка је било речи и о мировним операцијама, рекао је Николић и додао да је обећао да ће Србија изаћи са онолико припадника колико је потребно УН-у.
Председник Србије је замолио првог човека УН да светска организација не смауњје присуство УНМИК-а на КиМ.
Говорећи о предстојећим сусретима током боравка у Њујорку, Николић је рекао да ће говорити на заседању Генералне скупштине и да ће имати много сусрета са председницима држава и влада, као и са представницима америчке администрације.
“Сада је много пријатељскија атмосфера него што је била прошле године када сам отпочео свој мандат. Данас је врло лако, јер људи кажу треба да будеш поносан јер сте много урадили, а урадићете још више”, закључио је председник Србије.
Председник Србије допутовао је у Њујорк, где ће до 28. септембра учествовати на 68. заседању Генералне скупштине УН, а предвиђени су и бројни билатерални сусрети са светским званичницима.
Он ће данас у 12 часова по америчком источном времену присуствовати свечаном откривању статуе Николи Тесли испред Теслине лабораторије у Вонгенклифу на Лонг Ајленду у Њујорку.
Председник Србије ће се у среду, 25. септембра, обратити светским лидерима који учествују на заседању ГС УН, а током боравка у САД имаће, између осталих, састанке са генералним секретаром НАТО Андерсом Фог Русмусеном и председником Словеније Борутом Пахором.
Предвиђено је такође да се Николић састане са председником Кипра Никосом Анастасиадесом, председником Словачке Иваном Гашпаровичем, премијером Норвешке Јенсом Столтенбергом и другима.

 

Check Also

Дедић: Почело друго полугодиште, ђаци у школским клупама

Ученици у свим школама у српским срединама на Косову и Метохији од јутрос су у …