Главна / Вести / Косово и Метохија / Ђурић: Грађани РС показују љубав без преседана према српском народу на КиМ

Ђурић: Грађани РС показују љубав без преседана према српском народу на КиМ

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић примио је данас председника Одбора Републике Српске за помоћ Србима на Косову и Метохији Милорада Арлова и захвалио му на бризи коју народ РС показује и пружа сународницима у јужној српској покрајини.

Ђурић је оценио да грађани РС показују слогу и љубав без преседана према српском народу на КиМ и нагласио да је та пажња и брига стигла до сваког српског дома наших сународника који тамо живе.

Директор Канцеларије за КиМ захвалио је Арлову, као носиоцу пројекта, и његовим сарадницима, руководству РС, бројним установама, начелницима општина и свим грађанима РС на акцији којом су угостили више од 1.300 ученика, наставника, старатеља деце са КиМ. Навео је да је то прилика да се у летњем периоду деца са КиМ друже са својим вршњацима и  упознају лепоте РС.

„И на тај начин грађани Републике Српске показали су бригу и нераскидиву спону између РС, Србије и нашег народа на КиМ. Ово је јединствени пример тако велике акције солидарности и подршке, и изражавам дивљење господину Арлову и тиму који је ово успео да спроведе“, истакао је Ђурић.

Он је упозорио да се често обраћа пажња на лоше вести у медијима, а да када се деси тако велика акција као што је боравак више од хиљаду деце са КиМ у РС понекада прође без икакве пажње, те да би грађани требало да знају и за овако лепе пројекте и сарадњу српског народа.

Арлов је захвалио директору Канцеларије за КиМ на великој подршци у организацији сусрета деце, вршњака из сваке српске средине са КиМ, који су дошли и бораве у 19 градова РС. Подсетио је да је тим пројетком до сада, у осам година колико траје, обухваћено око 4500 деце, који су у пратњи просветних радника боравили у РС.

Арлов је назначио и да су малишани са КиМ јуче примљени и од стране премијера Републике Српске и чланова владе, и поручио да ће се акција наставити и убудуће, уз захвалност свима који су је помогли и помажу.

„Хвала свима који акцију подржавају и ми ћемо је наставити. То је велика помоћ српском народу на КиМ“ рекао је Арлов уз оцену да деца, Срби на КиМ, немају безбедност и да је ово прилика да све то имају током боравка у РС.

Председник Одбора РС за помоћ Србима на КиМ је указао и на још један велики пројекат – изградњу дневног центра „Подржи ме“ у Косовској Митровици, за који је рекао да ће се камен темељац поставити 26. јуна ове године.

Он је навео и да имају чврсто обећање премијера РС да ће помоћи изгрању тог Центра и прецизирао да је реч о објекту за 130 деце са КиМ.

Арлов је рекао да су децембра прошле године пројекат почели „од нуле“, а да је већ скупљено више од четвртине потребних средстава од 280.000 евра, те да је обезбеђено земљиште за почетак радова.

„Верујем да ћемо уз помоћ и Владе Србије и Канцеларије за КиМ и локалних заједница РС успети у својој намери“ поручио је Арлов.

Check Also

Од четвртка 16 сати неометаног кретања, верски објекти се отварају, карантин се ускоро затвара

Вршилац дужности министра здравља Арбен Витиа саопштио је данас на конференцији за новинаре да ће …