Главна / Вести / Косово и Метохија / У Грачаници отворен  Међународни фестивал средњовековних вештина и заната ШТИТ(SHIELD)

У Грачаници отворен  Међународни фестивал средњовековних вештина и заната ШТИТ(SHIELD)

Отварањем средњевековних витешких кампова  у дворишту ОШ „Kраљ Милутин“,  у Грачаници је данас отпочео четврти Међународни фестивал средњовековних вештина и заната ШТИТ/СХИЕЛД, који ће трајати  до 23. јуна 2019. године у

Фестивал организују витешко удружење „Ред Змаја“ из Грачанице, Туристичка организација Грачанице и витешко удружење „Бели Орлови“ из Београда, а већ четврту годину одржава се у склопу Видовданских свечаности.

Директор ТО Грачаница Бобан Петровић каже да ће ове године бити више од 100 учесника из Србије, Македоније  и Мађарске који ће својим присуством учинити да се на кратко оживи дух средњег века у Грачаници.

„Сваке године се трудимо да проширимо број учесника. Циљ нам је да у 2021. години, када се обележава 700 година постојања манастира Грачаница, доведемо много више учесника, да на тај начин оживимо средњи век“, каже Петровић, који истиче да је овај фестивал привукао велики број туриста, како домаћих, тако и страних.

Петровић истиче да су основни циљеви фестивала  „промоција средњовековне историје, културе, традиције, вештина и заната, као и подизање свести о значају и очувању културног наслеђа“.

 Посетиоци фестивала ће имати прилику да уживају у средњовековним турнирима (витешке борбе, стреличарство, бацање секира, рвање и бацање копља) и да се опробају у стреличарству, бацању секира и копља.

Осим такмичарског дела фестивала, програм садржи и бројна друга дешавања, као што су: средњовековно венчање у манастиру Грачаница, дефиле учесника кроз Грачаницу, интерактивне радионице средњовековних заната, концерт средњовековне музике и богат програм за децу.

 У оквиру изложбеног простора на месту одржавања фестивала, посетиоци ће имати прилику да прошетају кроз средњовековни витешки камп, да пробају делове витешке опреме, као и да купе локалне сувенире.

Новина на фестивалу ће бити и радионица за ковање средњовековног новца, реплика кованица краља Милутина.

Организовање фестивала су подржали: општина Грачаница и Мађарска амбасада у Приштини. Медијски покровитељ фестивала је РТВ Грачаница, а помоћ у организовању фестивала пружају и Ансамбл Венац, Дом културе у Доњој Гуштерици и ОШ Kраљ Милутин.

Check Also

У Грачаници још 18 заражених Ковидом-19

У протекла 24 часа на подручју општине Грачаница, регистровано је још 18 особа заражено  вирусом …