Главна / Вести / Косово и Метохија / Случај Ивановић: Продужен притвор осумњиченим Србима

Случај Ивановић: Продужен притвор осумњиченим Србима

Суд у Пришитини продужио је за још два месеца притвор припаднику KПС Недељку Спасојевићу и Марку Рошићу, осумњиченима за учешће у убиству лидера Грађанске иницијативе СДП Оливера Ивановића 16. јануара 2018. године.

Они су у притвору већ седам месеци, од новембра прошле године, без подигнуте оптужнице. Спасојевићев бранилац Негован Шарановић рекао је Тањугу да га је о продужењу притвора обавестио његов брањеник, који га је звао из притворске јединице у Гњилану.

Он је негодовао јер није добио предлог тужиоца за продужење притвора на који је имао право да се жали. Шарановић је, међутим, најавио да ће се жалити на ново решење суда којим је притвор продужен за још два месеца.

Иначе, по косовским законима притвор може без оптужнице да траје и дуже од шест месеци, ако то налажу околности истраге и конкретног случаја. У српском праву после шест месеци осумњичени мора да се пусти на слободу, ако тужилаштво у том року не подигне оптужницу.

Трећем осумњиченом у овој истрази, припаднику KПС Драгиши Марковићу, притвор је укинут 22. фебруара и од тада се брани са слободе. Марковић је осумњичен за кривично дело одавање службене тајне јер је наводно виђен на месту убиства Ивановића како прича мобилним телефоном.

Спасојевићу се на терет ставља “тешко убиство у помагању”, као и недозвољено држање оружја, које му је пронађено у кући на тавану. Основни суд у Пристини је према писању тамошњих медија, 24. јануара издао налог за хапшење потпредседника странке косовских Срба Српска листа Милана Радоичића, чије је хапшење било покушано у истој акцији крајем новембра када су ухапшена друга тројица.

Радојичић је у међувремену испитан у Београду. У априлу је према писању KРИK-а, истрага је проширена и на Звонка Веселиновића из Kосовске Митровице и Милана Михаиловића, који се наводно терете за четири кривична дела – “уцесце у организовању криминалне групе, угрозавање особља Уједињених нација и помоцног особља, изазивање опсте опасности и теско убиство”. Ивановић је убијен 16. јануара 2018. године, око 9.00, испред улаза у седиште своје странке у Kосовској Митровици.

Извор: Танјуг

Check Also

Северна К. Митровица и Подујево данас бирају градоначелнике

У косовским општинама Северна Митровица и Подујево данас ће бити одржани избори за градоначелнике, а …