Главна / Култура / “Жене из Троје” премијерно пред грачаничком публиком

“Жене из Троје” премијерно пред грачаничком публиком

Представа “Жене из Троје”, по Еврипидовом тексту и у режији Небојше Брадића, урађена је у копродукцији Народног позоришта Приштина и Народног позоришта
Тимочке крајине “Зоран Радмиловић” из Зајечара, премијерно је изведена 24. јуна 2019. године у Дому културе у Грачаници.
У њеној реализицији и организовању гостовања учествује и Удружење „Дунавфест“ уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије.
Прва реприза играће се у Дому културе „Трепча“ у Звечану 25. јуна са почетком у 20 часова.

“Ово је прича о последицама једног непотребног рата који је срушио једну културу, а другој нанео ненадокнадиве губитке. Представа  ‘Жене из Троје’ је елегија над судбином побеђених због узалудно проливене крви, бол који не припада само пораженима већ и победницима, оптужба за нељудскост и неприродност рата, осуда деструктивних нагона чије су жртве хуманост и човеков разум”, истиче редитељ представе наводећи да је својим адаптирањем текста, архитектуром сцене, костимом и третманом музике желео да укаже како се радња ове драме може догађати свуда и у сваком времену.

Поред Брадића који је на основу Еврипида и Сартра за сцену адаприрао једну од најбољих античких трегедија у преводу на српски Данила Киша, ауторску екипу чине још костимограф Марина Вукасовић Меденица, композитор је Зоран Ерић а за сценски покрет и говор побринули су се Вера Обрадовић и Владо Керошевић.

Глумачку екипу чине глумци ансамбала приштинског и зајечарског позоришта, уз неколико спољних сарадника: Ивана Ковачевић, Ана Бретшнајдер, Милена Јакшић, Исидора Грађанин, Игор Дамњановић, Небојша Ђорђевић, Милош Ђуричић, Милош Танасковић, Викторија Арсић, Ирена Станковић, Јелена Орловић, Тамара Томановић, Оливера Бацић и Катарина Јеличић.

Представу „Жене из Троје“, након премијерног играња на Косову и Метохији, убрзо ће имати прилике да види публика широм Србије, на престижним летњим фестивалима: „Виминацијум фесту“ 30. јуна у Пожаревцу, „Новом Тврђава театру“ 8. јула у Чортановцима, „Театру у тврђави“ 10. јула у Смедереву, док се у августу за сада уговорена извођења на „Нишвил театарском фестивалу“ и „Антика фесту“ у Зајечару.

Check Also

Одржана конференција за медије поводом премијере представе “Плацебо”

Вечерас ће на великој сцени Дома културе у Грачаници приштинско народно позориште премијерно извести представу …