Главна / Вести / Косово и Метохија / Награда “Лонгин” Милошу Шобајићу, “Димитрије Поповић” Лазару Шошевићу

Награда “Лонгин” Милошу Шобајићу, “Димитрије Поповић” Лазару Шошевићу

У галерији Дома културе у Грачаници отворена је  изложба слика  насталих на овогодишњој “Видовданској ликовној колонији” , а одлуком уметничког савета  и жирија, награда за свеукупно стваралаштво из области ликовних уметности  „Лонгин“ припала је академском сликару и вајару Милошу Шобајићу.

“Поносан сам што сам добио ову дивну награду и што припадам овом дивном српском народу, који упркос свему успева  да опстане на Косову и Метохији. Ова награда ми је утолико дража јер је добијена од мог народа на Косову и Метохији, које је наша колевка”, казао је Шобајић.

 

Он је истакао да је култура најважнија за један народ.

“Прво култура па све друго. Шта је остало од Египта  или од Антике него њихова култура? Она је неопходна  и за повезивање српског народа, а српски манастири и наша културна баштина су стуб око којег се сви држимо и стојимо”.

 

Награда “Димитрије Поповић” која се додељује младим ствараоцима,  ове године припала је академском сликару, пореклом из Урошевца  Лазару Шошевићу.

Награду која носи име седамнаестогодишњег младића убијеног у Грачаници, Шошевићу је уручио председник општине Грачаница Срђан Поповић, иначе брат мучки  убијеног Димитрија.

Млади уметник Лазар Шошевић изразио је задовољство самим учешћем на Видовданској ликовној колонији.

” Веома сам срећан што је моје сликарство и стваралаштво део ове традиционалне ликовне колоније. Као добитник, желим да кажем да ова награда за мене има изузетан значај, зато што бити овде након 20 година, јако близу мог родног места и имати прилику да овде  сликам и при том будем награђен у мени изазива посебан осећај части и задовољства”, казао је Шошевић.

Поклоне  у виду мајица са Димитријевим ликом, награђенима је уручила и Димитријева мајка Јоргованка Поповић.

“Ово много значи и мени и целој породици, као и пријатељима који спомињу Димитрија и уметницима који сликају слике и мисле на Димитрија. Много ми је тешко и много ми је драго”, казала је у сузама Јоргованка Поповић.

Изложбу слика насталих на 21. Видовданској ликовној колонији отворио је директор Народног позоришта Приштина,  тренутно измештеног у Грачаници, Предраг Радоњић.

“Чини ми се да квалитетом рада и квалитетом догађаја  којима се обележава овогодишњи Видовдан на најбољи могући начин показујемо нашу снагу и спремност да издржимо и ова тешка времена за наш народ”, рекао је Радоњић.

На двадесетпрвој “Видовданској ликовној колонији” су поред гошће из Великог Трнова у Бугарској Мариете Конове,  учешће је узели и  уметници : Саша Добрић, Јелена Живковић, Звонко Павличић, Славиша Михајловић, Сузана Стојадиновић, Снежана Пешић Ранчић, Кристина Ристић и награђени Лазар Шошевић.

Организатор “Видовданске ликовне колоније је Дом културе Грачаница, а покровитељи Министарство културе Републике Србије, Канцеларија за КиМ, Општина Грачаница и СГ Приштине са седиштем у Грачаници.

 

 

 

 

 

 

 

Check Also

Дачић: Српска листа представља гарант очувања интереса српског народа на Kосову

Председник Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић састао се са кандидатима за народне посланике Српске листе …