Главна / Вести / Косово и Метохија / Невена Кујунџић, најлепша Косовка девојка

Невена Кујунџић, најлепша Косовка девојка

У препуној порти манастира Грачаница,  синоћ је одржан избор за најлепшу и најаутентичнију Косовку девојку, а титулу најлепше ове године понела је Невена Кујунџић из Лепосавића.

 

“Нисам очекивала ову победу, али је ово за мене свакако велика част и драго ми је што сам вечерас овде у Грачаници”, рекла је Невена, иначе чланица КУД “Копаоник” из Лепосавића.

 

 

Даровницу и цвеће, победници је уручио председник општине Грачаница Срђан Поповић.

Титулу прве пратиље понела је Сунчица Стојановић из Грачанице , а избор за другу пратиљу пао је на Јелену Николић из Великог Ропотова.

 

 

 О лепоти и аутентичности кандидаткиња одлучивао је жири у саставу: Негован Шарановић -секретар Привременог органа СГ Приштина, Драгана Зечевић- новинар Вечерњих новости, Милорад Арлов -председник Одбора Републике Српске за помоћ Србима на Космету, Наташа Минаковић -Финансијски директор ЈП Термоелектране Косово Обилић, Ивана Чоловић- Координатор Електродистрибуције Београд и Бранкица Нићић – директор Одељења за просвету општине Грачаница.

Манифестацију  су, као и сваке године пратили бројни наступи културно-уметничких друштава, међу којима су КУД Симонида из Грачанице, КУД Славуј-Нови Бадовац, КУД Бранко Меденица из Угљара, а за прави ужитак задужен је био и омладински ансамбл “Венац”.

Пријатељи из Македоније већ по традицији долазе да узму учешће на овој манифестацији, а ове године својим наступима грачаничку публику почаствовали су Солиста Јована Богдановска и КУД “Свети Сава” из Тетова.

 

Као специјални гости вечери  наступили су и победници треће сезоне музичког шоуа “Ја имам таленат”, брат и сестра Бојана и Никола Пековић са својом “музичком породицом”.

 

 

И ове године, по шеснаести пут, у оквиру манифестације “Избор косовке девојке”, одржана је и изложба ручних радова коју организује Удружење жена “Авенија”, а председница удружења Гордана Ђорић истиче да ова изложба представља све оно што је наша фолклорна традиција.

“Надам се да ће ова изложба трајати још много година. Ово је прилика да наше жене покажу да нисмо заборавили нашу трдицију, да још увек негујемо старе занате попут израде тканица и народних ношњи  али имамо и разне друге рукотворине где наше жене могу да покажу своја умећа”.

На изложби је учествовало тридесетак жена, а ове године по први пут учешће су узеле и жене из Удружења “Моравски бисери” из косовског Поморавља.

По традицији уручене су и награде, за најбољи хеклани рад – Станки Поповић из Грачанице, за најбољу тканицу награду је добила Славицаљ костић из Станишора, анаграда за најбољи вез припала је Смиљани Јовановић из Станишора.

За све њих општина Грачаница  обезбедила је новчане награде у износу од 200 евра.

Check Also

Косовски Албанац напао Србе у селу Гризиме због бунара

 Kосовског Албанаца из села Гризиме, у општини Kаменица, привела је данас полиција због јучерашњег напада …