Главна / Друштво / Одржана Свечана Видовданска седница

Одржана Свечана Видовданска седница

У великој сали Дома културе у Грачаници, данас је одржана Свечана видовданска седница, којој су присуствовали представници Српске православне цркве, руководиоци Локалних самоуправа, општинских одељења и осталих институција које раде и функционишу на територији општине Грачаница.

 

Присутнима се у име Српске православне цркве обратио секретар рашко-призренске епархије,  Саво Шмигић.

“Да није било Видовдана не би било ни Првог српског устанка, ни Другог српског устанка, не би било ни Балканских ратова ни Мојковачке битке, која је врхунац жртве за брата свога јер је Христос рекао да нема веће љубави него када се живот положи за ближњега свога. Да није било Видовдана не би било ни Првог ни Другог светског рата, ни ослобођења после свих тих ратова. Ето шта је косовски завет, ето шта је Косовска битка, уткана до најдубљих дубина српскога народа и жеље за слободом, јер је слобода оно што нас разликује од читаве друге творевине Божије, јер човек има слободу да бира да ли ће бити човек или нечовек”, рекао је отац Саво Шмигић.

У обраћању присутнима, председник општине Грачаница Срђан Попоповић подсетио је на велики значај прославе празника Видовдана, на поруке који овај празник носи и позвао на очување и неговање традиције, српске културе и опстанак истих.

“Видовдан је велики духовни, културни и национални праѕник, а ми смо данас овде да сагледамо тек неке његове делове или боље речено сегменте. Говорити о Видовдану, значи говорити  о најважнијем, најватренијем делу нашега биће. Много пута је речено да су Светосавље и косовски завет две непрекинуте и важне константе нашег духовног, културног, државног  и историјског трајања. Могу ли се све ове, наизглед, велике речи применити, рецимо, на наш обични живот, на човека који данас живи у Грачаници? Наше је дубоко уверење да могу, јер да нема те унуташње видовданске снаге, сигурно је да не би било ни нас овде. Када смо пре неколико дана видели осам чланова породице Максимовић из Добротина, у кући старој сто тридесет година, осетили смо истинску покретачку силу и снагу да се опстане, да се преживи, да се не тражи много од живота. Та скромност и трпљење имају свој извор у Видовдану и у оданости својој земљи. Та оданост се препознаје и награђује, па ће они добити свој дом. Добиће и да опреме кућу и моћи ће у њој да живе. Максимовићи ће наследити земљу својих предака. То је наша велика нада и утеха, али шта да радимо са онима који продају своје имање и куће. Шта ће они наследити и шта њима поручује Видовдан? Онај ко данас овде, без неке велике муке, продаје своју земљу ништа неће сачувати, а његови ће потомци мало тога примити у наслеђе. Зато и са овог места, из наше Грачанице шаљемо поруку не продајте своју земљу, не правите јазове и поделе, не заборавите да помогнете другима, не заборавите своје ближње и сиротињу. Видовдан је слобода, традиција, поштовање, понос, сећање и молитва. Видовдан јесте позив на мир”, поручио је Поповић у обраћању присутнима на Видовданској седници.

О значају прославе Видовдана говорио је и председник Привременог органа општине Приштина Љубинко Караџић.

“Видовдан је одавно постао синоним великих наших надахнућа, празник српске судбине, дан наших победа и пораза. Један је од најдраматичнијих датума у нашој историји. У прошлости у савременој историји ниједног датума, као тог 28.јуна, Србија није морала да доноси најтеже одлуке. Видовдан је био стуб светлости, очињег и духовног вида, наша одредница за све таме будућег века”, истакао је Караџић.

Прослава Видовдана биће настављена бројним културним догађајима који нас очекују у току данашњег дана и вечери.

 

Check Also

Преминуо отац Небојше Стефановића, изгубио битку с короном

Бранко Стефановић, отац потпредседника владе и министра унутрашњих послова Небојше Стефановића, изгубио је битку са …