Главна / Култура / Видовданско песничко бденије и наступ Симфонијског оркестра и хора РТС-а

Видовданско песничко бденије и наступ Симфонијског оркестра и хора РТС-а

Жири књижевне манифестације „Видовданско песничко бденије“ 2019. која jе одржана у Грачаници одлучио је да  награда „Златни крст кнеза Лазара“ припадне Гојку Ђогу, песнику из Београда.

Гојко Ђого је песник снажних изазова које савременој, идеолошки обележеној друштвеној ситуацији испоставља митско-историјска свест и њој примерен песнички доживљај света“, каже се у одлуци жирија и дoдаје да је „овај песник био убеђен у оно што је српска друштвена, политичка и идеолошка пракса довољно јасно показала, а то је да се национална самосвест сасвим лепо може уклопити унутар идеја о демократском поретку“.

„Грачаничка повеља“ припала је Мирославу Максимовићу, песнику из Београда. Он је „песник који непрестано тражи и успешно налази равнотежу између изворног, традиционалног лирског начела и модерности у доживљају света и вербалној експресији“, закључује жири. 

Благоје Баковић песник из Врбаса добио је „Кондир косовке девојке“ за богат поетски опус у коме песник  „поставља питање колективне, народне судбине, а у том контексту он својим лирским језиком итекако има шта да каже“.  

Награда „Перо деспота Стефана Лазревића“ припала је Јани Алексић, песникињи из Београда за поезију у којој ауторка показује „како се модернитет може неговати напоредо са свешћу о специфичностима националне културе и са дубинским разумевањем судбине српског народа у преломним, апокалиптичким историјским дешавањима“, саопштио је жири који је радио у саставу: песник Иван Негришорац, проф. др Слободан Владушић и књижевни критичар мср Жарко Миленковић.

У току вечери наступио је и Симфонијски оркестар и хор РТС-а под диригентском палицом маестра Бојана Суђића, који су ове године дошли у појачаном саставу, у пратњи народног ансамбла РТС-а. Бројна публика поздравила је громким аплаузом наступ који се сваке године са нестрпљењем исчекује.

Уочи генералне пробе за програм Радио Телевизије Грачаница, диригент Бојан Суђић истакао је да му је јако драго да су он и чланови Симфонијског оркестра већ пет година са народом на Косову и Метохији у мисији која има за циљ показивање српске културе која припада европском уметничком простору.

“Хор и Симфонијски оркестар већ пету годину су за Видовдан у Грачаници. Са нама су овог пута и чланови Народног ансамбла Радио Телевизије Србије и чини ми се да без обзира на све вести које у Београду изгледају другачије него овде на лицу места, ми смо дошли овде да сведочимо живот да сведочимо културу и једну нераскидиву повезаност са нашим идентитетом који се највише осети на овим просторима, овде и пред овом великом светињом. За нас је велика обавеза то што се народ у великом броју окупља, што су препознали ону врсту мисије коју ми имамо и то је сведочанство о томе да смо ми део европске културе и да смо ми својим програмом који изводимо и ове године део једног европског уметничког простора”, рекао је Суђић.

Вечерашњи наступ Симфонијског оркестра и Хора РТС-а као и песничко бденије и доделу видовданских награда у порти манастира Грачаница испратио је, као и сваке године велики број људи са ових простора, али и из других градова централне Србије и региона.

 

Check Also

Жарко Миленковић: Књига у доба короне

Од самог почетка ванредног стања поводом епидемије корона вируса, Дом културе у Грачаници осмислио је …