Главна / Вести / Косово и Метохија / Петковић: Ситуација на Косову и Метохији на ивици хуманитарне кризе

Петковић: Ситуација на Косову и Метохији на ивици хуманитарне кризе

Ситуација на простору Косова и Метохије је на ивици хуманиране кризе, изјавио је данас помоћник директора владине Канцеларије за КиМ Петар Петковић и додао да Приштина таксама које је увела пре седам месеци жели да натера српски народ да се исели из јужне покрајине.

“Седмомесечни терор Приштине над српским привредницима на КиМ који се хапсе, на чије се камионе пуца, чија роба са основним животним намирницама се одузима дозлогрдио је и добављачима, и власницима продавница, и продавцима и сви они су донели одлуку да затворе своје радње у чему су их подржали и многи Албанци и Бошњаци који такође имају своје радње”, рекао је Петковић новинарима у Палати Србија.

Како је додао, само зато што су превозили основне животне намирнице Приштина их је окарактерисала као највеће криминалце и донела одлуку да се “обрачуна са шећером, уљем и брашном херметички затварајући зелену линију”.

Због тога је ситуација на простору КиМ постала готово немогућа, рекао је Петковић и додао да у српским срединама нема млека, брашна, меса – основних животних намирница.

Навео је да је таква ситуација, као и таксе које трају седам месеци, довела до тога да је ситуација на простору КиМ на ивици хуманитане кризе и истакао да због тога држава Србија чини и чиниће све да обезбеди основне животне намирнице за свој народ на КиМ.

“Грађани морају добро да знају да оваква ситуација отежава наш рад на простору КиМ”, рекао је Петковић и додао да је оваква ситуација, између осталог, резултат “погубне” политике пре 2012. године.

“Политике Бориса Тадића, Драгана Ђиласа и Вука Јеремића који су одобрили, а Борко Стефановић потписао споразум о граничним прелазима, када су у децембру 2011. године направили границу између Срба и Срба и тамо довели косовску полицију и косовску царину и управо та полиција и царина сада јури наше људе по шумама и алтернативним прелазима, јури сваког који носи кесу брашна, уља, шећера”, рекао је Петковић.

Навео је да је намера Приштине јасна и да Приштина на овај начин жели да натера српски народ да се исели са простора КиМ, да прихвате Приштину и да се север КиМ насилно отме.

“Зато је важно да преовлада разум, да ову ситуацију међународна заједница врло озбиљно схвати и натера Приштину да прекине са сулудим акцијама, да се снадбевање основним животним намирницама настави, да се избегне хуманитарна криза и укину антицивилизацијске таксе од 100 одсто”, рекао је Петковић.

Поновио је да је ситуација на КиМ веома тешка и да ће Србија учинити све да помогне српском народу.

“Србија је данас озбиљна држава и пронаћиће начин да помогне свом народу, али све ово говорим због тога да би сви знали у како тешким, готово немогућим условима радимо и колико је неопходно да дође до дијалога, а пре тога до укидања такси, а пре тога да се престане са овим сулудим акцијама Приштине која зауставља основне животне наминице”, навео је Петковић.

Како је рекао, они који нападају Србију и говоре како садашња власт учествује у томе да се вештачки изазове хуманитарна криза раде управо оно што ради и Приштина, а то је да се “оптужује Београд као да је Београд тај који је увео таксе од 100 одсто”.

“Али, ми ћемо наставити да се боримо и подржавамо наш народ. У томе ћемо бити јединствени и надам се истрајати”, додао је Петковић.

Check Also

Дрецун: Не треба Лајчак да доноси нон-пејпер, нема признања

Председник скупштинског одбора за КиМ Милован Дрецун изјавио је данас да специјалном изасланику ЕУ за …