Главна / Друштво / Харадинај: Писао сам Вучићу, нема разлога за кризу, таксе остају

Харадинај: Писао сам Вучићу, нема разлога за кризу, таксе остају

Премијер привремених косовских институција Рамуш Харадинај послао је, како је рекао, писмо председнику Србије Александру Вучицићу у коме га практично оптужује да је због такси направио план вештачког изазивања хумантарне кризе и дестабилизовања севера Косова и Метохије.

Харадинај је на прес конференцији, на српском, језику, рекао да је уптио писмо Вучићу, као и да је о том плану Београда информисао земље Квинте: “Грађани севера не могу да буду таоци. Они су таоци ове ситуације и није у реду да се то форсира”.

О укирадњу такси нема говора, али ће приштинска влада, како је рекао Харадинај бити ту за грађане севера ако им било шта треба, укључујући и мобилне продавнице.

– Није нам намера да отежавамо живот грађанима на Северу и не разумемо план Србије да силом увози робу на Косово. Не може силом, време за силу је прошло. Ако направимо договор за међусобно признаје у постојећим границама онда могу и економски односи и слободна трговина – рекао је Харадинај.

Вучић покушава што нису могли Трамп, Меркел, Макрон

Председник привремене косовске владе Рамуш Харадинај каже да председник Србије Александар Вучић покушава да од Приштине “испослује” укидање такси, што нису могли да учине ни Трамп, ни Меркел, ни Макрон, пише портал Телеграфи.

“Невероватно је да у Србији постоји таква логика. Председник Вучић је креатор и имплементатор овог сценарија, и он верује да може оно што председник Трамп, немачка канцеларка Меркел и француски председник Макрон нису били у могућности да постигну, а то је суспензија пореза. Он покушава да то постигне дестабилизацијом на северу, стварајући хуманитарну кризу…”, рекао је Харадинај, а преноси Телеграфи.

Навео је и да је у свом писму српском председнику тражио да се не иде на сценарио “хуманитарне кризе”, јер то тако доживљава цео свет, те да схвата да је Србија узрок дестабилизације. Истовремено,

Телеграфи наводи да су у четири општине на северу Косова предузетници затворили све продавнице, укључујући оне са прехрамбеним производима, са намером да представе да је тамо стање које називају “хуманитарном катастрофом”.

Телеграфи подсећа и да се све то дешава у знак протеста против 100 одсто већих пореза на производе из централне Србије и Босне и Херцеговине.

Извор: Танјуг

Check Also

Вулин и Јохансонова о даљој сарадњи у области борбе против ирегуларних миграција

Министар унутрашњих послова Републике Србије Александар Вулин разговарао је у Београду са комесарком Европске уније …