Главна / Вести / Косово и Метохија / Радње на северу Косова и Метохије од данас поново раде

Радње на северу Косова и Метохије од данас поново раде

Председник Удружења привредника на северу КиМ Радош Петровић рекао је да је постигнут договор да продавнице, апотеке, угоститељски објекти, који су претходна два дана били затворени, од данас поново почну са радом.

Радош Петровић је за РТС рекао да су привредници донели јединствену одлуку да покажу добру вољу.

“Од среде ћемо отворити своје радње, радићемо нормално иако не можемо нормално да послујемо и увозимо робу. Сачекаћемо да видимо шта ће даље да се дешава у наредном периоду. Надамо се и притиску међународне заједнице на Приштину која ће укунути таксе и ми ћемо нормално пословати”, рекао је председник Удружења привредника на северу КиМ.

Према његовим речима у случају да се то не деси привредници ће радикализовати мере и штрајк ће временом бити све дужи и дужи.

Привредници са севера КиМ саопштили су синоћ после састанка да је протест упозорења показао снагу, слогу и спремност за борбу Срба на северу Косова и Метохије.

“Показали смо снагу, јединство, да не могу да нас сломе и да нећемо да трпимо да се пуца и напада на оне који врше снабдевање основним животним намирницама. Сваки даљи покушај Приштине наићи ће на још снажнији одговор”, навели су у саопштењу.

Истакли су да ће радње на северу бити затворене на много дуже сваки следећи пут када на њих поново буду пуцали зато што возе млеко, брашно, зејтин или новине на српском језику за српски народ на северу Косова и Метохије.

“Свесни смо да нас чека дуготрајна борба, која захтева јединство, труд, можда и жртвовање… ми другу земљу немамо и ову нашу не дамо никоме”, навели су привредници у саопштењу.

Поново су апеловали на међународну заједницу да коначно схвати драматичност ситуације на северу Космета и да реагује како би пацификовала Приштину, пре него што се деси неки инцидент који би могао ствари да доведе до тачке без повратка.

Због приштинске таксе ситуација у здравству на северу Косова и Метохије поприма обрисе хуманитарне кризе, упозорава директор Здравственог центра у Косовској Митровици Милан Ивановић.

Ивановић каже да је ситуација у здравственом центру забрињавајућа.

“Чине се напори са надлежним установама, министарством, Канцеларијом за КиМ и Републичким фондом да се снабдевање нормализује, што је у овим условима тешко”, каже Ивановић.

Пацијенти могу адекватно да се збрину, али нема појединих раствора, анестетика и антибиотика, уакзао је Ивановић.

“Очекујемо да ће се стање побољшати у наредним данима и да ћемо моћи да радимо на уобичајени начин, каже Ивановић.

Ивановић се осврнуо и на одлуку привредника са севера КиМ који су како каже били јединствени и сложни и да су показали однос према Приштини, према притисцима који трају у континуитету над Србима.

Истакао је да таксе отежавају живот и онемогућавају лечење болесника.

“Алтернативу у снабдевању не онемогућава само Приштина и косовска полиција, већ и Кфор и Еулекс који учествују у заробљавању наших камиона са храном и лековима и излазе из оквира своје мисије, што продубљује проблем”, каже Ивановић.

Говорећи о стању у здравственим установама јужно од Ибра, Ивановић каже да су у контакту са њима.

“Они су у још тежем положају. Они су у окружењу и Албанаца, ми смо у окружењу косовске полиције, често Кфора и Еулекса. Примамо пацијенте из јужних делова, успевамо да им укажемо здравствену заштиту на секундарном нивоу”, рекао је Ивановић и додао да је стање у домену хуманитарне кризе.

 

Check Also

Вучић са Фабрицијем: Србија у Бриселу за нормализацију односа

Председник Србије Александар Вучић данас је у разговору са шефом Делегације Европске уније у Србији …