Главна / Вести / Србија / Састанци Брнабићеве на маргинама самита у Познању

Састанци Брнабићеве на маргинама самита у Познању

Председница Владе Ана Брнабић састала се на маргинама самита у Познању са, између осталих, британском премијерком Терезом Меј, немачком канцеларком Ангелом Меркел, са француским премијером Едуардом Филипом, као и са македонским премијером Зораном Заевим.

Председница Владе Ана Брнабић изјавила је у Познању да је с британском премијерком Терезом Меј разговарала о таксама које је Приштина увела на производе из централне Србије. Мејова је рекла, навела је Брнабићева, да ће косовског премијера Рамуша Харадинаја позвати да их укине.

Ана Брнабић је новинарима рекла да се нада да ће Тереза Меј можда имати неки утицај да се Рамуш Харадинај уразуми. Пожелела је Мејовој велику срећу у разговору са косовским премијером.

“Немам велика очекивања, али надам се да ће неко успети да му објасни да таксе, пре свега, штете Албанцима на Косову и Метохији”, рекла је Брнабићева, која је имала низ билатералних састанака на маргинама самита у Познању.

Додала је да су од увођења такси малопродајне цене порасле за 5,3 одсто и да је њихов трговински дефицит порастао за 6,4 одсто.

“Разумем да је то један популизам који је Харадинају донео у кратком року велику популарност, али они воде себе у самоизолацију. Нисам срећна због тога, јер тако штете целом региону”, напоменула је Брнабићева.

Како је рекла, тужно је видети да је ситуација, после свих година раста у трговинским односима у региону, данас лошија.

“Нама није потребно признање од стране Приштине”

Премијерка је изјавила да не зна шта значи да Приштина призна неку земљу која је чланица УН. “Нама апсолутно није потребно признање од стране Приштине”, поручила је Брнабићева.

Поводом изјаве Рамуша Харадинаја у Познању да је Приштина спремна да води дијалог са Београдом о међусобном признавању у постојећим границама, Ана Брнабић је новинарима рекла да тај став говори да они не желе дијалог.

О чему дијалог, ако се у њега улази са већ одређеним решењем, упитала је премијерка.

Додала је да “међусобно признање није на столу” и поручила да јој је жао што Приштина не жели дијалог.

“У сваком случају, Харадинај не жели дијалог. Он политички спинује да жели дијалог, а с друге стране говори о решењу дијалога. Мислим да нико, од Србије до међународних партнера, на такве спинове на пада”, рекла је Брнабићева.

Ана Брнабић је на маргинама Самита ЕУ–Западни Балкан имала више билатералних сусрета.

Учешће на самиту почела је састанком са европском комесарком за транспорт Виолетом Булц са којом је прецизирала отварање Транспортне заједнице са седиштем у Београду 13. септембра 2019. године.

Премијерка се састала и са Терезом Меј, са којом је разговарала о таксама које је Приштина увела на производе из централне Србије.

Такође, разговарале су и о односима Србије и Велике Британије. Брнабићева је навела да јој је Мејова пренела да је све већи број британских инвеститора заинтересован за улагање у Србију због чега је данас, каже, било речи и о трговинском споразуму између две земље.

“Једношалтерски систем са Северном Македонијом”

Председника Владе Србије се састала са колегом из Северне Македоније, Зораном Заевим, а новинарима је рекла да је са њим разговарала о једношалтерском систему, наводећи да је реч о иницијативи која је покренута током Берлинског процеса.

Нада се да ће до краја јула Србија и Северна Македонија ратификовати споразум о међусобном признавању ауторизованих економских оператера и да ће бити упостављен “једношалтерски систем” на граничним прелазима (Табановце и Прешево).

“То значи да ће се мање чекати на границама”, напоменула је Брнабићева.

Објаснила је да у овом тренутку једино Северна Македонија и Србија у оквиру Цефте имају сертификоване економске оператере.

Наводећи да је споразум Цефта блокиран од стране Приштине, Брнабићева је рекла да се проналазе “бочни начини” за сарадњу и да се сада више ради на билатералном нивоу са другим земаља док, како каже, Цефта не профункционише.

На магинама самита, Брнавићева је разговарала и са немачком канцеларком Ангелом Меркел, која је похвалила Србију на састанку шефова влада у региону.

Такође, разговарала је и са француским премијером Едуардом Филипом.

Извор: РТС

Check Also

ГО СНС Шабац: Кандидат странке за градоначелника Шапца биће др Александар Пајић

Градски одбор Српске напредне странке Шабац саопштава да ће на предстојећим изборима кандидат странке за …