Главна / Вести / Косово и Метохија / Клиф: ЗСО добра за Србе и односе Београда и Приштине

Клиф: ЗСО добра за Србе и односе Београда и Приштине

jan_klifФормирање заједнице српских општина, као дела косовског система, биће важан корак за српску заједницу и за односе Србије и Косова, рекао амбасадор Јан Клиф. У разговору за агенцију Бета, амбасадор Велике Британије у Приштини је казао да ће заједница српских општина, која би требало да буде формирана после локалних избора на Косову, бити под “кишобраном” Косова, а да ће њени односи са Србијом можда бити као односи Северне Ирске са Великом Британијом. Оценио је да некадашњи односи две Немачке нису добар пример за однос будуће заједнице српских општина са Србијом и зато што су обе Немачке 1973. године биле чланице УН, а Косово то за сада није. Према његовој оцени, постоји више отворених питања у вези са формирањем заједнице српских општина.

“Нејасно је колико општина ће бити заступљено у тој заједници, као и начин приступања тој заједници оних општина у којима је и до 40 одсто становника Албанаца. Још није јасан ни будући однос српског становништва, које је у неким општинама у мањини, према тој заједници српских општина, а посебно није јасно то што се помиње територија општина на северу Косова”, казао је амбасадор.

Клиф је истакао да ће заједница српских општина бити “нешто између” Приштине и Београда. Клиф је казао да постоји могућност да Београд финансира системе образовања и здравства у срединама где на Косову живе Срби, али да тај процеш мора да буде транспарентан.

“Моја влада и Европска унија су рекли да систем слања новца из Београда на Косово мора да буде транспарентан. Нисмо рекли ништа више од тога”, рекао је Клиф и додао да не зна како ће тачно то финансирање технички бити организовано.

Check Also

Ђурић: Српска листа није листа конфликта већ листа сарадње

За Србију је неприхватљив чин Приштине којим се забрањује излазак робе из централне Србије без докумената …