Главна / Вести / Косово и Метохија / Ђурић: Питање КиМ испит за сваку српску генерацију

Ђурић: Питање КиМ испит за сваку српску генерацију

Питање Косова и Метохије је испит за сваку српску генерацију – генерацијска битка, каже директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић и додаје да је поправљена ситуацију са снадбевањем севера КиМ робом, упркос свим притисцима и забранама.

“Најважније је што су продавнице на северу КиМ снадбевене робом за одређени период. Наш посао је да покажемо солидарност и помогнемо нашем народу на КиМ “, рекао је Ђурић за ТВ Хепи.

Додаје да је циљ Приштине да одсеку српски народ на КиМ од српске државе, да ограниче институционалну подршку и да их посебно нервира Српска листа.

“Милан Радоичић је нападнут јер је потпредседник Српске листе, јер му људи верују. Он је показао да има храбрости да се бори за српске интересе. Мотив за нападе на њега је да се ослаби утицај Српске листе на КиМ. Видите да то не даје резултате. Срби на КиМ се нису поколебани”, нагласио је он.

О наводима да ће српским званичницима бити забрањен улазак на КиМ, он је рекао да је њему 18 пута био забрањен улазак у јужну српску покрајину, да то није ништа ново, али да је увек налазио начина да дође на КиМ.

“Споразум о званичним посетама је један од лошијих споразума које је претходна власт потписала. Сада се Албанци тога држе”, истакао је он.

План Београда је, наводи, да се максимално помогне сваком селу на КиМ, да се улаже у здравство, образовање, обнову факултета у саставу Приштинског универзитета са привременим седиштем у Косовској Митровици.

“У првом уписном року имамо више студената него прошле године, у другом очекујемо још већи број. Ово је година слободног уписа и позивам све младе са КиМ, али других подручја да дођу да студирају на Универзитету у Приштини са седиштем у Косовској Митровици”, навео је Ђурић.

Он је појаснио да је Приштински универзитета једини на КиМ који је члан Европске асоцијације универзитета и који учествује у Еразмус програмима.

“Нама је важно да имамо што више младих у Косовској Митровици. Косовска Митровица живне када се напуни студентима, а Универзитет у Приштини има више од 10.000 студената”, навео је он.

Оцењује да је ситуација на КиМ тешка, али је српски народ пркосан и поносан и да жели да буду део државе Србије. У претходних неколико месеци на КиМ, како је рекао, ухапшено је 40 до 50 Срба на северу КиМ и то су углавном били људи угледни у локалној заједници.

 

Check Also

Општина Грачаница од вечерас у жутој зони

Према најновијој категоризацији општина на основу броја инфицираних коронавирусом, Општина Грачаница ће у наредних седам …