Главна / Друштво / Почео упис у средње школе. Медицинска и Гимназија најзаступљеније на листама жеља

Почео упис у средње школе. Медицинска и Гимназија најзаступљеније на листама жеља

На листама жеља будућих средњошколаца на централном Космету, најзаступљеније школе ове године биле су Медицинска и Гимназија. Ове две школе су већ у првом уписном року истуниле предвиђену уписну квоту.

Према подацима Школске управе, за упис у први разред у десет школа у српским срединама на територији централног Космета предвиђено је шест стотина места, од којих је четри стотине и педесет места издвојено за четворогодишње школовање и сто педесет места за трогодишње образовање. Предвиђени број места је знатно већи од броја будућих средњошколаца на овим просторима.

Медицинска и Гимназија, као две најтраженије школе међу будућим средњошколцима већ у првом року уписале су максималан број ученика.

“Владало је велико интересовање за упис у Медицинску школу. Сваке године је интересовање за средње медицинско образовање велико. Ове године у Грачаници и у Племетини имамо смерове – Медицински техничар, у Гуштерици- Физиотерапеутски техничар, у Лепини- Фармацеутски техничар, и већ су сва места попуњена”, рекао је Мирослав Живић, директор Медицинске школе у Грачаници.

За разлику од неких претходних година, Гимназија је данас једна од оних школа која свој број предвиђених ученика за два смера уписује у првом дану првог уписног рока.

“Имамо два смера: Природно-математички и Друштвено-језички и на нашу радост оба смера су попуњена. Могу да кажем да је  ове године велики број ученика који због недовољног броја бодова нису могли да се упишу у нашу школу”, истако је Дејан Денић, директор Гимназије која је тренутно смештена у згради ОШ “Миладин Митић” у Лапљем Селу.

Свршени основци који су пропустили први уписни рок, могу да се упишу у другом року који почиње 13.јула.

Check Also

Одржан први састанак Радне групе за израду закона о несталим лицима

Судбина 10.006 особа, међу којима више од 4.000 српске националности, које се од краја сукоба …