Главна / Вести / Косово и Метохија / Шабан Бериша условно кажњен за рушење плоче отетим новинарима

Шабан Бериша условно кажњен за рушење плоче отетим новинарима

Основни суд у Ђаковици изрекао је условну казну од три месеца затвора и новчану у износу од 200 евра Шабану Бериши (47), који је признао да је 30. јануара 2019. године багером ишчупао плочу отетим новинарима Ђуру Славују и Ранку Перенићу на путу Велика Хоча – Зочиште, у општини Ораховац.

Условна казна се неће извршити уколико у периоду од годину дана оптужени Бериша не почини друго кривично дело, наводи косовски портал на албанском језику “Заклетва правди”, преноси Удружење новинара Србије (УНС).

Како пише овај портал, Основно тужилаштво у Ђаковици је подигло оптужницу 19. фебруара ове године против Шабана Берише, стављајући му на терет кривично дело “уништавање и оштећење имовине”, из члана 333, тачка 3 став 1 косовског кривичног закона.

Према оптужници, Бериша је 2. фебруара ове године уништио или учинио бескорисном туђу имовину, јер је багером оштетио обележје двојици српских новинара који су нестали, уклонио и оставио га двадесетак метара даље од места на којем је било постављено.

Међутим, у полицијском извештају, у који је УНС имао увид, наводи се да је уклањање плоче “етнички мотивисано”, да је плоча намерно уклоњена и бачена од места где је постављена за шта је кривичним законом прописана затворска казна у трајању до три године.

У члану 333 тачка 4 став један овог закона наводи се да се “починилац кривичног дела кажњава затвором до три године” уколико је извршено “због предрасуда према националности, језику, верском убеђењу…”.

Пресуда је изречена, али још није достављена, па је нејасно да ли је тужилаштво одустало од квалификације кривичног дела као етнички мотивисаног, иако је окривљени потврдио да је то био разлог да сруши плочу или је суд одбацио такву квалификацију, наводи УНС.

Први пут пронађен починилац 

Подсетимо, колеге из УНС-а, као и чланови породица су у мају ове године осми пут поставили обележје на којем на српском и албанском језику пише “Овде су 21. 8. 1998. године отете наше колеге новинари, Ђуро Славуј и Ранко Перенић – тражимо их”. Први пут је пронађен починилац овог вандализма.

Новинари Ђуро Славуј и Ранко Перенић су 21. августа 1998. године кренули ка манастиру Свети Врачи у Зочишту да ураде прилог о повратку отетих монаха. Према подацима добијеним од њихових породица, последњи пут виђени су у Великој Хочи, у преподневним сатима. Грешком су кренули ка Ораховцу, који је у то време био под контролом ОВК.

Како је УНС у свом истраживању сазнао, тадашњи уредник Радио Приштине и руководилац Медија центра у Приштини Миливоје Мики Михајловић на дан нестанка Перенића и Славуја видео је извештај Војске Југославије о прислушкивању ОВК у ком је било забележено: “Два пакета су донесена до Беле Цркве” (насеље у Ораховцу). Како је рекао УНС-у, тамо је одмах послао новинара Њујорк тајмса Мајка О’Конора.

“Када се вратио питао ме је за серијски број њиховог диктафона. Знао сам број, јер сам га лично купио. Видео је ‘сони’ који су Ранко и Ђуро понели на терен. О’Конор је видео и плаву Заставу 128 и у њој је био диктафон. Питао је команданте ОВК где су људи из аутомобила, а они су одговорили да не знају ништа, да су све тако затекли”, рекао је УНС-у Михајловић.

Извор: РТС

Check Also

Петковић: Ненад Рашић открио перфидни план свог политичког ментора из Приштине

Тројански коњ Аљбина Kуртија,Ненад Рашић открио је перфидни план свог политичког ментора из Приштине да …