Главна / Вести / Косово и Метохија / Вучић: Оставка Харадинаја политички трик

Вучић: Оставка Харадинаја политички трик

Председник Александар Вучић каже да је оставка косовског премијера Рамуша Харадинаја политички трик, којим може да добије још већу популарност. Александар Вучић је у обраћању јавности истакао да Србија поводом оставке Рамуша Харадинаја треба да реагује смирено, одмерено, трезвено и без било каве еуфорије.

“Ми разумемо и очекивања и потребу нашег народа за задовољењем правде наших људи који су трпели стигму криваца и јединих злочинаца и једино одговорних за све што се дешавало”, рекао је Вучић.

Ипак, истиче Вучић, разлога за радост и еуфорију нема када се сагледавају све чињенице и све последице, а посебно како ће се односити и Албанци и међународна заједница према Србији.

“Оставка Рамуша Харадинаја је политички трик којим он може да добије још већу популарност у којима он постаје јунак који се бори за јединствено Косово и Метохију док је сви остали воде у недостојну будућност”, рекао је Вучић.

Истовремено, како каже Вучић, имате ћутање међународне заједнице о злочинима над Србима и неалбанским становништвом.

“Могли сте да видите плејаду албанских политичара који су говорили о величанственом Харадинају стремећи даље уједињавању и наставку за нас трагичне приче о Великој Албанији на чему већ нескривено раде”, рекао је Вучић.

Додао је да ће положај Срба и њихов свакодневни живот бити још тежи. “Долази до додатне хомогенизације Албанаца до даље ектремизације њихових ставова”, навео је Вучић. Нагласио је да ће Србија посветити још већу пажњу опастанку, животу и безбедности српског народа на КиМ. “Наш народ на КиМ може да рачуна на своју државу на Србију”, истакао је Вучић. Указао је да Србија сматра да је наставак дијалога најважнији за очување мира и стабилности.

“Плашимо се да политички развој догађаја на Косову иде у смеру за даљим одлагањем разговора и дијалога са Приштином”, рекао је Вучић.

“Харадинај се враћа као херој, расте притисак на Србију”

Вучић је изразио уверење да ће Рамуш Харадинај следеће недеље отићи у Хаг, али да ће бити одмах пуштен, те да ће се на Косово вратити са удвострученом популарношћу, а уверен је да ће истовремено расти притисак на Србију.

“Наша предвиђања су да ће Харадинај следеће недеље отићи у Хаг, да ће га одмах пустити назад, после 48 сати. Вратиће се као велики херој албанског живља на КиМ. Његова популарност ће се удвсотручити”, објаснио је Вучић на конференцији за штампу.

Рекао је да ће они, који би покушали да пронађу другог мандатара, бити суочени са чињеницом да ће то бити немогуће без Харадинаја због делегитимности других политичара. “Харадинај, а нисам сигуран само он, жели убедљиву победу најтврђе албанске опције на изборима, који ће се одржати крајем септембра или октобру”, додао је Вучић.

“За то време је јасно да ће главни циљ бити формирање већине без Српске листе, а у томе ће користити и неке припаднике нашег народа. Биће то велико албанско уједињења унутар Косова, али и са Тираном”, уверен је Вучић.

Указао је да ће док трају изборне радње бити немогуће вођење дијалога, те да у том периоду сигурно неће укинути таксе које су створиле ужасну ситуацију у нашим односима. “Њихов план и идеја је да сачекају изборе, а из њих Рамуш изађе још снажнији. Ту за Србе нема места, а ни за дијалог”, нагласио је Вучић.

Навео је да ће, након избора, формирање владе уследити тек у новембру, а одмах потом почиње и кампања у Србији, где су избори у марту.

“Јасно је да ту разговора нема. Морамо да се припремимо да, ако неко не буде мало одговорнији у међународној заједници и не притисне Приштину, неће бити суштинске промене”, истакао је Вучић.

Вучић очекује додатни притисак на Србију од оних који су створили такозвану државу Косово, а то су западне земље.

“Све снажније ће да осећају потребу да се оштрица притиска окрене ка Београду. Ми од њих тражимо укидање такси, а онда ће неки њихови рећи да шаљу њихове лидере чак у Хаг, па је, према њима, неопходно да сада морамо и ми да попуштамо много више него што смо мислили раније”, указао је Вучић.

Навео је пример да је то као што чини судија у кошарци, када се игра дерби, када неко поведе са 10-20 кошева, почне да свира више у корист оног ко губи. “Они ће увек на сваком месту, а сада се чини да се клатно, иако би могло бити клатно правде, гурати и враћати уназад”, рекао је Вучић.

Извор: РТС

Check Also

Лајчак сутра на Косову

Специјални представник Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак боравиће сутра на Косову, …